Tajno sastrugali kukasti krst sa crkvenog zvona

Magazin

Nepoznati počinioci sastrugali su kukasti krst sa crkvenog zvona u gradiću u zapadnoj Njemačkoj poslije lokalne polemike oko tog nacističkog simbola, saopštila je njemačka protestanska crkva.

“To se dogodilo tokom Uskrsa. Brusilicom su uklonjeni kukasti krst i dio nacističke parole sa zvona”, rekao je za Protestantsku novinsku agenciju (EPD) Jan Aksel Helvege, pastor crkve u Šveringenu u Donjoj Saksoniji, jednoj od nekoliko crkava u kojoj još vise zvona sa nacističkim obeilježjima.

Lokalni dnevnik “Harke” objavio je tekst koji su nepoznati počinioci ostavili na vratima crkve i opisali svoje motive. U zabilješci je pisalo da je to “proljećno čišćenje 2018… da se unese svjež vazduh u selo”.

Crkva je obustavila upotrebu tog zvona prošle godine kada je uočeno da je na njemu kukasti krst, ali su lokalni crkveni zvaničnici sredinom marta odlučili da ponovo počnu da ga koriste. Tu odluku je osporio pastor crkve, a njegove primjedbe još se razmatraju.

Crkva je saopštila da će razmotriti šta da dalje uradi i da li da preduzme neke pravne radnje.

Zvona sa “svastikama” bila su rasprostranjena za vrijeme nacizma, ali je većina uklonjena poslije Drugog svjetskog rata. U jednom sličnom slučaju, u februaru su u malom gradu u jugozapadnoj Njemačkoj zvaničnici odlučili da zadrže zvono posvećeno Adolfu Hitleru, kao podsjetnik na zla vremena i da podstakne dijalog o nasilju i nepravdi.

(Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *