Ugroženi podaci 2,7 miliona korisnika Fejsbuka u Evropi

Magazin

Kompanija Fejsbuk obavijestila je Evropsku uniju da je moguće da je do 2,7 miliona ljudi u 28 zemalja tog bloka bilo žrtva skandala u vezi sa neprikladnim dijeljenjem podataka, u koji je bila uključena konsultantska firma “Kembridž analitika”, saopštio je danas portparol EU Kristijan Vigand.

Kako je najavio, početkom naredne sedmice komesar za pravosuđe EU Vera Jurova razgovaraće telefonom sa izvršnim direktorom Fejsbuka Markom Zakerbergom o masovnom curenju podataka korisnika te kompanije.

Kako prenosi AP, Fejsbuk i EU će razmotriti kakve promjene ta firma mora da napravi kako bi bolje zaštitila svoje korisnike, kao i kako da se američka kompanija prilagodi novim pravilima za zaštitu podataka EU.

Inače, kompanija za analizu podataka “Kembridž analitika” našla se pod lupom nakon što je uzbunjivač koji je pomogao u osnivanju te kuće rekao listu “Gardijan” da su podaci oko 50 miliona korisnika Fejsbuka uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu te kompanije za kampanju američkog predsjednika Donalda Trampa 2016. godine.

Izvršni direktor i saosnivač kompanije Fejsbuka Mark Zakerberg juče je otkrio da bi čak 2,2 milijarde korisnika moglo da računa na to da su njihovi podaci ugroženi.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *