Predstavljena putnička kapsula: Relacija Dubai-Abu Dabi za 12 minuta

Magazin

Na manifestaciji “Mjesec dana inovacija” u Dubaiju predstavljena je putnička kapsula koja će voziti na relaciji Dubai-Abu Dabi, a putovanje će trajati samo 12 minuta.

Za istu vožnju vozom potrebno je par sati, automobilom sat vremena ukoliko voze brzo, a avionom 15 minuta. Riječ je o hyperloop transportnom sistemu koji BMW-ova kćerka firma DesignWorks razvija sa kompanijom Virgin Hyperloop One. Tehnologija je bazirana na kapsulama koje prolaze kroz zatvorene tube brzinom do 1.080 kilometara na sat.

Hyperloop je projekat kojeg je započeo osnivač SpaceX-a i direktor Tesle Elon Musk.

kapsula1

Dizajneri su rekli kako im je najveći izazov bio stvoriti udoban i zanimljiv interijer bez prozora, a koji bi istovremeno osigurao da svi putnici sjede tokom putovanja. Da su se potrudili govori podataka da prva klasa u kapsulama ima kožna sjedišta s ekranima osjetljivim na dodir koji kontrolišu zagrijavanje i hlađenje sjedišta, jačinu svjetla i nudi ličnu zabavu u vidu izbora filmova i TV emisija.

Ukoliko dođe do realizacije ovog vida transporta, BMW-ova firma DesignWorks će biti zadužen za pravljenje udobnih kapsula, a Virgin Hyperloop One s Ministarstvom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata za infrastrukturu tuba.

Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *