Nova kategorija za “Oskara” podijelila filmofile

Magazin

Mediji širom svijeta aktivno pišu o novoj filmskoj kategoriji koju je Akademija odlučila da uvede. Naime, od ove godine prestižna nagrada biće dodijeljena i najboljem najpopularnijem filmu.

Odluku Akademije filmskih umjetnosti i nauka mnogi su, očekivano, dočekali na nož.

S jedne strane, mnogi osuđuju Akademiju zbog pokušaja da opadanje gledanosti poboljša nagradom koja djeluje kao da je preuzeta iz MTV-jevih nagrada.

S druge strane su oni koji smatraju da nagrada, koja se dodjeljuje paralelno sa Oskarom za najbolji film, podrazumijeva da se blokbasteri tretiraju kao manje vrijedni filmovi koji ne zaslužuju da dijele istu kategoriju sa “ozbiljnim” ili “pravim” filmovima.

Tu su i oni koji misle da se radi o nagradi koja je osmišljena isključivo kao odgovor na popularnost Marvelovog hita “Crni panter” koji, osim velikog uspjeha na bioskopskim blagajnama, posjeduje i daleko veću važnost za Afroamerikance, ali zbog činjenice da se uprkos svemu ne tretira kao “pravi” film, pa Akademija stvara paralelnu kategoriju kako bi pronašla način da pomenuti film ipak nagradi.

Takođe, Akademija oduvijek ima problem jer filmovi koje nominuju vrlo često nisu gledani, što kao posljedicu ima ogroman problem sa gledanošću, pa su dodjele Oskara s vremenom postale manje praćene.

Odnosno, nikoga nije briga hoće li film koji nisu pogledali, niti imaju namjeru da ga gledaju, da dobije nagradu.

Ipak, njihova odluka da uvedu kategoriju najboljeg najpopularnijeg filma pokazala se nepopularnom, jer su tako razočarali one koji su dodjele Oskara još pratili.

Jedan od razloga svakako je preživljavanje nezavisnog filma koji u moru blokbastera putem Oskara dobija medijski prostor i uspijeva da ostvari ponekad i pristojnu prolaznost na bioskopskim blagajnama. Nagrada za najpopularniji film svakako već postoji i ta nagrada je novac, kažu protivnici ove odluke.

Isto tako, ako pogledamo listu najpopularnijih filmova svih vremena, vrlo brzo dolazimo do zaključka da su najpopularniji filmovi i dalje filmovi, a ne neka potkategorija koja nije dostojna kategorije najboljeg filma.

Svaki od njih je ili nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg filma ili je tu nagradu osvojio, a jedini izuzetak je “Snežana” koja je dobila počasnog Oskara. Dakle, u prvih deset nalaze se: “Prohujalo s vihorom”, “Ratovi zvijezda”, “Moje pjesme, moji snovi”, “ET”, “Titanik”, “Deset božjih zapovijesti”, “Ajkula”, “Doktor Živago”, “Egzorcizam” i “Snežana”.

Ovo pitanje povuklo je sa sobom i drugo – gdje je granica između populizma i elitizma u umjetnosti?

Takođe, čini se da ova odluka Akademije nema nikakav pozitivan učinak na filmove nominovane u obe kategorije najboljeg filma.

Naime, popularni filmovi neće da postanu neuporedivo popularniji zahvaljujući novonastaloj kategoriji, a filmovi koji su manje popularni mogu da privuku više publike ukoliko budu nominovani u klasičnoj kategoriji, piše Indeks.hr.

Tome treba dodati i činjenicu da neki filmovi, poput, na primjer “Bjekstva iz Šošenka”, koji je nominovan u čak sedam kategorija, nije dobio nijednog Oskara.

Iz Akademije su najavili i da će, počevši od sljedeće ceremonije, koja se održava u februaru 2019. godine, prenos Oskara da bude ograničen na tri sata i da će da sadrži reklame, prenosi B92.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *