Japanski milijarder Jusaku Mezava prvi turista na Mjesecu

Magazin

Japanski milijarder i modni tajkun Jusaku Mezava (42) biće prvi svemirski turista koji će poletjeti prema Mjesecu raketom Muskove kompanije “SpaceX”, prenose agencije.

Na put oko Mjeseca voziće ga raketa BFR, grdosija koja bi ljude trebala voditi i prema Marsu, no koja je još u ranoj fazi razvoja. Misija je trenutno planirana za 2023. godinu, a to će biti i prvi dolazak ljudi do Mjeseca nakon 1972. godine.

– Veoma je hrabar zbog toga što se odlučio na ovo – rekao je Musk.

Bivši bubnjar u pank bendu i zaljubljenik u umjetnost je 18. najbogatiji čovjek u Japanu, a bogatstvo mu se procjenjuje na 3 milijarde dolara, prenosi AFP.

Njegov Instagram profil pun je fotografija na kojima pokazuje svoj lagodan život, koji uključuje privatne avione, jahte, dizajnerski naket i umjetnine. Upravo on je lane bio u središtu svjetske pažnje nakon što je kupio Baskijatovu sliku za 110,5 miliona dolara. Osim po umjetninama, poznat je i po brojnim vezama, prenosi Oslobođenje.

– Ja biram da idem na Mjesec, i to s umjetnicima – napisao je Mezava na Tviteru, gdje je objavio i stranicu o projektu “Dragi Mjesec”.

Tamo navodi kako bi cijeli njegov odlazak na Mjesec trebao postati globalni umjetnički projekt.

– Nadam se da će ovaj projekt nadahnuti sanjare u svakom od nas – napisao je Mezava.

Musk je na Tviteru naveo kako bi s Mezavom na Mjesec trebalo krenuti još osam umjetnika.

On je u ponedjeljak otkrio i nove detalje o svojoj sljedećoj raketi koja će odvesti ljude do Mjeseca, a kasnije i teret i ljude na Mars. Kako je rekao, BFR bi prve orbitalne letove mogao imati za dvije do tri godine. Ranije je spominjao kako se nada da će prvi let do Marsa bez posade biti 2022. godine. Musk je često u prošlosti imao ambiciozne najave koje su se potom pomicale, pa nije isključeno i da bi Mezava mogao na Mjesec poletjeti koju godinu kasnije.

Nije poznato koliko je miliona dolara Mezava morao iskeširati za ovaj izlet, ali Musk je otkrio kako se radi o značajnom iznosu, koji će imati velik uticaj na razvoj BFR rakete, piše Rojters.

Samo putovanje oko Mjeseca trajaće 7 dana, a tokom leta će raketa napraviti orbitu oko Mjeseca i približiti mu se na 200 kilometara.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *