U Indiji podignut najviši kip na svijetu

Magazin

Premijer Indije Narendra Modi svečano je predstavio najviši kip na svijetu, koji je posvećen prvom indijskom premijeru Sardaru Patelu.

On je povodom predstavljanja kipa na “Tviteru” napisao da indijska Vlada čini sve što je moguće kako bi ostvarila viziju Patela, nacionaliste koji je pomogao ujedinjenju moderne Indije nakon dobijanja nezavisnosti od Velike Britanije, i kako bi osigurali dobar kvalitet života zemljacima u Indiji.

Patel važi za “omiljenu figuru” sadašnjeg indijskog premijera.

Spomenik pod nazivom Kip jedinstva visok je 189 metara i njegova izgradnja koštala je nevjerovatnih 460 miliona dolara.

Novi spomenik viši je za oko 61 metar od Budinog proljećnog hrama u Kini, dok je od Kipa slobode u Njujorku skoro duplo viši, prenio je AP. Očekuje se da će novi kip, koji se nalazi u državi Gudžarat na sjeveru Indije, dnevno privući desetine hiljada turista.

Međutim, ovaj ambiciozni projekat pokazao se kontroverznim, usljed nezadovoljstva lokalnih poljoprivrednika zbog trošenja miliona dolara na ovaj projekat.

“BBC je javio da je lokalno stanovništvo izrazilo zabrinutost zbog toga što im i dalje nedostaju osnovni objekti za navodnjavanje, koji su od ključnog značaja za privredu u području, dok vlasti, s druge strane, ulažu ogromna sredstva u projekte koji su u većoj mjeri ceremonijalni.

Kip jedinstva neće dugo zadržati titulu najvišeg spomenika na svijetu, jer je u toku izgradnja još većeg kipa u indijskom gradu Mumbaj.

Spomenik u Mumbaju predstavljaće maratskog kralja-ratnika Šivadžija na konju u Arapskom moru, a zvaničnici vjeruju da će biti visok skoro 212 metara.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *