Magazin

Dijamantska ogrlica Merilin Monro ide na aukciju

Bilo šta što je Merilin Monro posjedovala, voljela ili dotakla, prodaje se po milionskim cijenama.

Trenutno, jedno upravo takvo blago je na prodaju, a u pitanju je rijetki 24.04-karatni kanarinac žuti dragulj, koji je kratko vrijeme bio u posjedu ove zvijezde, a koji je ona nosila tokom premijere filma “Gentlemen prefer Blondes” 1953.godine.

Ovaj prefinjeni dijamant je pronađen u Golconda rudniku, nadomak Hiderabada, a originalno je pripadao Gaekvadsima od Barode, vladajućoj porodici sve do petnaestog vijka. Nakon toga, promijenio je nekoliko vlasnika, da bi tokom pedesetih stigao do Mejera Rosenbauma, koji ga je slavnoj glumici pozajmio za premijeru filma.

Aukcijska kuća Christie’s ga je prodala po cijeni od nevjerovatnih 297.000 dolara, nakon čega je dragi kamen nestao na više od deset godina. Moon of Baroda, kako se ovaj dragi kamen zove, ponovo se pojavio u njihovom vlasništvu nakon dvadeset osam godina, a ovoga puta je klasifikovan kao istorijski dijamant.

Dragi kamen bio je izložen u Los Anđelesu do 20.oktobra, prije nego što je transportovan za aukciju Magnificent Jewels koja će se krajem mjeseca održati u Hong Kongu.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *