Marko Feher predstavlja “Kozara etno fuziju” banjalučkoj publici

Magazin

Premijera modne revije „Kozara etno fuzija“ će se održati 14. marta u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u 20 časova, spoj tradicionalne nošnje sa područja Kozare i savremenih elemenata kroz viziju modnog dizajnera Marka Fehera.

 

– Moj zadatak je bio da tradiconalnu odjeću predstavim na novi način kao nešto savremeno i novo. Odmah na početku ovog projekta sam rekao da neću na napravim replike narodne nošnje jer tako ljudi ne bi vidjeli ništa novo –rekao je Feher.

 

Na modnoj reviji će biti predstavljeno 15 kreacija inspirisanih narodnim nošnajama.

 

KUD „Piskavica“, u partnerstvu sa Turističkom organizacijom grada (TOBL) i uz podršku Grada Banjaluka, realizuje projekat „Modna kolekcija Kozara etno fuzija“.

 

– Projekat je nastavak naših započetih aktivnosti na zaštiti i promociji kulturnog identiteta Kozare koje smo započeli 2005. godine kroz projekat Kozara Etno. Projekat ima za cilj povećanje konkurentnosti domaćeg kulturnog stvaralaštva kroz očuvanje kulturnog identiteta Kozare i njegovo prilagođavanje i primjenu u savremenom dobu. Projekat je i prilika da se lokalna kultura i tradicija predstavi široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, a posebvno urbanoj publici – rekli su u TOBL-u.

 

U projektni tim za realizaciju ove modne revije pored Fehera uključeni su i etnolog Irene Medar Tanjga, koreograf KUD „Piskavica“ Mirko Arambašić i lokalni kazivači.

 

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *