Tim Roth: Želim opet doći u Sarajevo

Magazin

Slavni holivudski glumac Tim Roth prvi put boravi u Sarajevu kao specijalni gost 25. Sarajevo Film Festivala. Iako je, zbog poslovnih obaveza, u glavnom gradu BiH boravio manje od 24 sata, Roth je nakon turističkog obilaska Sarajeva izdvojio vrijeme za razgovor za Klix.ba.

 

“Prvi put sam ovdje, a došao sam zbog svog prijatelja, reditelja Michela Franca koji me dugo nagovarao da dođem. Jutros sam bio u obilasku Sarajeva. Želio sam posjetiti grad, ne samo festival. Naravno da želim ponovo doći, razgovarao sam s nekim ljudima o ideji da dođem ovdje držati časove. Stvarno bih to volio”, rekao je Roth u razgovoru za Klix.ba.

 

Kaže nam kako je oduševljen gradom, ali i Sarajevo Film Festivalom čiji je gost.

 

“Bio sam jutros na Žutoj tabiji i ono što me dirnulo, što mi je u isto vrijeme tužno i fascinantno, su sva ta groblja u gradu i okolini. Pod dojmom sam i zbog činjenice da je ovaj festival, koji je osnovan prije 25 godina, kada je Sarajevo bilo pod opsadom, sada izvor sreće u gradu koji u sebi ima dozu tuge. Kada je riječ o festivalu, impresioniran sam brojem filmova, mada nisu svi dio takmičarskog programa”, rekao je.

 

Rothu je sinoć pred više od 3.000 posjetilaca u Ljetnom kinu Raiffeisen uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

 

“Počasno Srce Sarajeva će sigurno imati posebno mjesto u mojoj kancelariji. Nagrada je vizuelno predivna i simbolična. Ponekad nagrade koje dobijete ne izgledaju tako lijepo, ali ova koju je dizajnirala francuska dizajnerica Agnes B. je divna. Kada sam 1992. godine snimao ‘Reservoir Dogs’ nisam imao odijelo, svi smo nosili odijela iz second hand radnji. Jedini koji je imao pravo odijelo bio je Harvey Keitel i ja sam zaista bio ljubomoran na to odijelo koje je izgledalo predobro, a koje je dizajnirala Agnes B. On mi je na kraju snimanja poklonio to odijelo i to mi je još jedna veza s ovom nagradom”, ispričao je.

 

Ljudi ga, priča nam, konstatno zaustavljaju na ulici, no našem sagovorniku nije problem fotografisati se ili dati autogram.

 

“Pomalo je ludo, ali je normalno da pozdravite publiku kada dođete”, rekao je.

 

Uskoro mu, kaže nam, izlaze dva nova filma, a u toku je i snimanje treće sezone serije “Tin Star”.

 

“Prve dvije sezone smo snimali u Kanadi, ovu snimamo u Liverpoolu i planiramo to završiti u novembru. Nakon toga idu božićni blagdani i početak snimanja novog filma u Meksiku. Postoji šansa da ću s mladim rediteljem iz New Yorka koji ima veze s Balkanom raditi film o Kosovu, ali trenutno ne smijem otkrivati više informacija”, bio je tajnovit Roth na kraju razgovora za Klix.ba.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *