Psi mogu da osjete ko je loša osoba

Magazin

Nova istraživanja su pokazala da to nije slučajno i da psi zaista mogu da osjete ko je loša osoba ili ko ih se plaši, a pogotovo da li je neka osoba loša prema drugima. Na taj način znaju kako da se ponašaju kada im neko priđe ili prođe pored njih.

Da bi to zvanično dokazali, istraživači su zamolili vlasnike pasa da pred svojim ljubimcima odglume tri različite situacije.

U prvoj, vlasnicima je data tegla koju nisu mogli da otvore. Jedan istraživač se ponudio da pomogne, dok je drugi bio pasivan.

U drugoj, jedan istraživač je opet bio pasivan, dok je drugi odbio da pruži pomoć. Na kraju oba scenarija, oba istraživača su ponudila psu poslastice i kako je i bilo očekivano – pas ih je obje pojeo.

U drugom dijelu istraživanja, jedan istraživač se ponašao bezobrazno prema vlasniku psa, vikao je, psovao i nije želeo da mu pomogne da otvori teglu. Kada je isti ponudio psu poslasticu, pas ju je na začuđenje mnogih – odbio i nije htio da je pojede. Tako su naučnici došli do zaključka da pas može da zaključi ko su loše osobe i to bez greške.

Sljedeći put kada budete primijetili da se vašem psu ne sviđa određena osoba, obratite pažnju na njeno ponašanje!

(Ljepota i zdravlje)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *