Pomjeranje sata utiče na ljudski organizam

Magazin

Pomjeranje sata za 60 minuta unazad čini se kao poprilično mala stvar, ali ta promjena zapravo može uticati na nas i naš organizam.

Iako ljudi očekuju da sat vremena ne može da pravi veliku razliku u njihovom funkcionisanju, umor ne traje samo jedan dan i njegovi efekti mogu biti dalekosežni i imaju mnogo veći uticaj.

Neispavanost, neraspoloženje, umor, sve su to simptomi koji se mogu javiti usljed promjeranja vremena, odnosno prelaska na zimsko računanje.

Raste broj saobraćajnih nesreća

Istraživači su otkrili vezu između promjene sata i broja saobraćajnih nesreća. Naime, broj nezgoda u ponedeljak je viši čak za 17 odsto nego inače, a uzrok tome je poremećen san i manjak koncentracije koja nastaje usljed toga.

Češći srčani napadi

To se dešava zbog promjena u bio ritmu, lošijeg sna i šokova koje imuni sistem proživljava.

Nesreće na poslu

U nedelji koja nastupa posle pomeranja sata može doći do nesrećnih slučajeva na poslu. Ipak, ovo se više odnosi na ona zanimanja koji iziskuju veću fizičku aktivnost kao što su rudari, vozači taksija, radnici na gradilištu…

Porast depresije 

I zaista, kada shvatite da ćete kretati na posao po mraku (oni koji rade od 7-8 ujutru) i vraćati se kada se smrkava, ne možete a da ne upadnete u depresiju. Ova situacija koja se javlja kod jedne od tri osobe naziva se „zimska depresija”, a simptomi mogu biti anksioznost, tuga, loše raspoloženje, gubitak interesa za uobičajene i normalne aktivnosti, manjak želje za seksom… Prema istraživanjima, zimska depresija za 40 odsto više pogađa žene nego muškarce.

Pored štetnog uticaja po zdravlje ljudi, pati i ekonomija. Stručnjaci računaju da promjena vremena dva puta godišnje košta EU između jedan i dva odsto BDP, što je uglavnom direktno povezano sa zdravstvenim problemima. To znači da se godišnje gubi gotovo 300 milijardi evra.

Inače, prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope. Tokom posljednjeg vijeka, model pomjeranja kazaljki na satu prihvatla je cijela Evropa i Sjeverna Amerika, dok je u ostalim dijelovima svijeta ljetnjo računanje vremena poznato samo u nekoliko zemalja poput Irana, Mongolije, Brazila ili Namibije.

Istinito.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *