KARANDAŠ – švajcarska olovka sa ruskim imenom turskog porijekla

Magazin

Karandaš (Caran s'Ache) je čuveni švajcarski proizvođač školskih, kancelarijskih i luksuznih olovaka i nalivpera s tradicijom dužom od 100 godina. Evo i zanimljive priče o tome otkud turske riječi u ruskom nazivu za švajcarsku olovku

Sve je počelo u Ženevi davne 1915. godine, proizvodnjom “drvenih” olovaka sa grafitnom jezgrom. Grafit je inače prirodni materijal koji je pronađen na švajcarskim planinama, a kako je bio podesan za pisanje, to otkriće je podstaklo i izgradnju prve fabrike olovaka.

Arnold Švajcer (Arnold Schweitzer), preduzetnik iz Ženeve, kupio je 1915. godine fabriku Ecridor Pencil Factory. Devet godina kasnije, promijenio je naziv fabrike u Caran d'Ache, dajući joj umjetničko ime koje je nosio svjetski popularni satiričar i karikaturista Emmanuel Poiré (1858-1909.). Poiré je Francuz, ali je rođen u Rusiji, pa odatle i njegov nadimak.

Karandaš (карандаш) na ruskom znači olovka. Međutim, porijeklo same riječi je dvojezično i izvorno dolazi iz turskog jezika na kojem kara taş (kara tash) znači crni kamen. Vjerovatno je ovaj opisni naziv za olovku izveden na osnovu crne boje grafita i njegove čvrstoće koja podsjeća na kamen.

Danas se posjedovanje brenda Caran d'Ache smatra prestižom. Ovim olovkama su potpisani mnogi važni ugovori koji su postali dio svjetske istorije.

Caran d'Ache svoju prvu olovku u boji Prismalo lansirao 1931. godine, a njenu pastelnu varijantu Neocolor 1952. Od 1953. godine proizvodi metalne hemijske olovke i nalivpera. Godine 1969. kreirana je danas čuvena metalna hemijska olovka za kancelarijsku upotrebu pen 849.

Od 2012. godine Caran d'Ache je dio grupacije Victorinox AG, a olovke ovog proizvođača izrađuju se u raznim varijantama i bojama, zlatne do srebrne, a mnogi modeli su zadržali klasični oblik heksagona.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *