Neispavani i pijani vozač su isti

Magazin

Manjak sna utiče na funkcije mozga i može da izazove probleme u memoriji i iskrivljenu vizuelnu percepciju, odnosno da smanji komunikaciju između neurona, upozoravaju naučnici.

Stručnjaci sa univerziteta u Tel Avivu, u studiji objavljenoj u časopisu “Priroda”, upozoravaju da, usljed nedostatka sna, umornim vozačima pada koncentracija, jer neuroni ne reaguju efikasno.

Mozgu neispavanih osoba treba duže vremena da opazi šta se događa.

Takođe, moždanim ćelijama treba više vremena da reaguju, što je povezano sa sporijim moždanim talasima, koji su zabilježeni i tokom faze spavanja, a ta usporena aktivnost locirana je u istoj regiji mozga.

Spori moždani talasi, isti kao u fazi spavanja, remete moždanu aktivnost i izvršavanje zadataka.

Ovaj fenomen pokazuje da kod neispavanosti odabrane regije mozga drijemaju, uzrokujući “mentalne lapsuse”, dok je drugi dio mozga budan i radi uobičajeno.

Naučnici su otkrili da iznurivanje tijela nespavanjem oduzima neuronima sposobnost da funkcionišu kako bi trebalo.

Stručnjaci su fascinirani posmatranjem kako nedostatak sna zamagljuje aktivnost moždanih ćelija. Ćelije postaju trome i komunikacija između neurona se smanjuje.

Umjesto da uobičajeno brzo reaguju, neuroni odgovaraju usporeno, slabije, a transmisija traje duže nego što je uobičajeno, objašnjavaju naučnici.

Stručnjaci upozoravaju da nedostatak sna treba uzimati veoma ozbiljno zbog svih realnih opasnosti.

Nedostatak sna jednak je pijanstvu, tvrde izraelski stručnjaci.

Neadekvatno spavanje ima sličan učinak na mozak, kao i previše alkohola – navodi se u studiji i poručuje da bi umorne vozače trebalo kažnjavati na isti način kao i pijane.

Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *