Virtualna simulacija skoka sa mostarskog Starog mosta

Video

Grupa istraživača sa Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kreirala je simulaciju skoka sa Starog mosta u Mostaru tehnikom virtualne realnosti (VR), a sigurno nova turistička atrakacija prezentirana je danas u mostarskom Centru za kulturu.

 

Autorica simulacije Selma Rizvić, profesorica sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kazala je da je ideja nastala u laboratoriji Sarajevo Graphics Group, na kojima se rade virtualne animacije kulturnog naslijeđa.

 

“Kruna našeg rada je virtualni skok sa Starog mosta. Sve je započeo jedan naš student koji je kreirao skok, onda smo mi dodali priče o mostu i neku vrstu kviza da se provjeri znanje naučeno ranije. Tek kad korisnik to savlada može skočiti s mosta”, kazala je profesorica Rizvić.

 

U okviru aplikacije nalazi se i intervju velikog šampiona mostarskih skokova Lorensa Liste.

 

“Ovaj proizvod već pomaže u turističkoj promociji Mostara i naše zemlje. Mi smo već dobivali neke nagrade i čulo se za most i Mostar”, zaključila je Selma Rizvić.

 

Ideja je da virtualni skok bude dostupan i najširoj publici te posjetiteljima mostarskog Starog grada, ali se čeka da Muzej Hercegovine nabavi potrebnu aparaturu.

 

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su i brojni skakači iz realnog života, kao i dva najveća šampiona, rekordera, pomenuti Listo i Emir Balić.

 

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *