Mesić: Presudu Haga trebamo poštovati

Region

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić saopštio je da je inicijativu za osnivanje Haškog suda dala Hrvatska i njen prvi predsjednik Franjo Tuđman te da je zato Hrvatski sabor donio i Ustavni zakon o saradnji sa tim sudom.

To uključuje i najviše državne funkcionere, obavezuje da Sudu predaju svaki traženi dokument i odazovu se svakom pozivu suda u Hagu, kao svjedoci, osumnjičeni, ili kao optuženi.

On je da kao drugi izabrani predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata poštovao slovo i duh Ustavnog zakona i u skladu s time i djelovao te da prema njegovim saznanjima isto vrijedi i za Vlade RH.

– Dakle i ja kao čelni čovjek države i vlade poštovali smo ono na što nas je Hrvatski sabor obavezao – istaknuo je Mesić.

On je dodao da se svaka presuda svakog suda, pa tako i onog u Hagu, može ispitivati iz perspektive pravednosti. Međutim, konačnu sudsku presudu treba “poštovati i prihvatati”, poručio je Mesić naglasivši da bi odbijanje presude značilo nepoštovanje sudstva, a u konkretnom slučaju Haaškog suda i retroaktivno derogiranje Ustavnog zakona RH.

– Naglašavam još jednom da sam kao predsjednik Republike Hrvatske poštovao i izvršavao ono na šta me obavezivao Ustavni zakon zemlje kojoj sam bio na čelu voljom većine njenih građana. Svako drugačije ponašanje, bilo moje, bilo kojeg drugoga građanina, značilo bi grubo narušavanje najvišeg zakona zemlje – naglasio je u saopštenju bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

On je napomenuo da je suočen s brojnim upitima i komentarima kako domaćih, tako i stranih medija u vezi s izricanjem posljednje presude Međunarodnog suda u Hagu za ratne zločine počinjene na području nekadašnje Jugoslavije i u Ruandi, te da je smatrao ne samo potrebnim, nego i nužnim podsjetiti na neke nesporne činjenice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *