Srbija mijenja odnos prema stranim ambasadorima

Region

Srbija razmišlja razmišlja o uvođenju principa reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa državnim vrhom Srbije i da se sastanci sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omoguće samo diplomatama onih zemalja u kojima i ambasadori Srbije imaju isti tretman.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, od 69 ambasadora koliko Srbija ima u svijetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Na prijem, kako se navodi, čekaju ambasadori Srbije u 11 evropskih država – Italija, Belgija, Holandija, Austrija, Finska, Velika Britanija, Danska, Španija, Portugalija, Francuska, Njemačka.

Ni ambasadori Srbije u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na dužnost i predali akreditive.

Od zemalja u regionu, “hladan” tretman prema diplomatama iz Srbije imaju Albanija i Crna Gora, gdje ambasadori, takođe, nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova.

Ova opcija postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najprije davao neprimjerene izjave o spoljnoj politici Srbije, a zatim se žalio da mjesecima čeka na prijem kod Dačića, navode “Večernje”.

Dačić je uzvratio da i ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović još ne može da izdejstvuje sastanak sa ministrom Pavlom Klimkinom, iako za razliku od kolege Aleksandroviča nije davao neprimjerene izjave.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *