Katolička crkva u Hrvatskoj traži od osnovnih škola da vjerunauku tretiraju kao obavezan predmet

Region

U većini osnovnih škola u Hrvatskoj vjeronauka je važniji predmet i ima prioritet ispred informatike, latinskog i stranih jezika koji su takođe, kao i vjeronauka, izborni predmeti!

Većina osnovnih škola organizovana tako da je vjeronauka “uklopljena” u redovni raspored, dok se za ostale izborne predmete, u najvećem broju slučajeva, treba ići u suprotnu smjenu. Naravno, poseban je problem za one đake koji nisu odabrali vjeronauku kada se taj predmet pojavi u sredini rasporeda ili na samom početku, ali čini se da veliki dio direktora osnovnih škola to ne brine jer ne žele imati problema s Crkvom u Hrvata, prenosi portal Index.hr.

Dopis osnovnim školama sa Kaptola

Naime, većina zagrebačkih škola ovog je ljeta primile su dopis Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije u kojem se podsjeća na “pravni status vjeronauka određen Ugovorom o suradnji na području odgoja i kulture, sklopljenim između Republike Hrvatske i Svete Stolice 1996. godine”. U dopisu je potpisana šefica tog ureda Blaženka Valentina Mandarić.

Kaptol je tako posebnim dopisom zaprijetio direktorima škola “Ugovorom o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama” tvrdeći da vjeronauka u osnovnim školama nije izborni predmet nego obavezni!?

“Prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, članak 1., stavak 1., vjeronauk je ‘obvezni predmet za one koji ga izaberu’. Izbornost se odnosi na učenike, roditelje i skrbnike. Budući se vjeronauk „odvija pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta“, ističemo da predmet vjeronauka spada u obvezatnu satnicu, napose s obzirom na položaj unutar rasporeda sati, te se time nastava vjeronauka ne može organizirati u suprotnim smjenama”, objašnjavaju dopis iz Zagrebačke nadbiskupije.

Ministarstvo: Nije do nas, nego je do škola

hrvatsko Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta, za sada gleda blagonaklono prema prijetnjama koje su s Kaptola upućene direktorima osnovnih škola.

“Dnevni raspored sati (dnevna i sedmična organizaciji rada) u ingerenciji je školske ustanove i dio je godišnjeg plana i programa rada školske ustanove. Školski odbor tekuće školske godine na osnovi nastavnog plana i programa i školskog kurikuluma do 30. septembra donosi godišnji plan i program rada na osnovu prethodnog mišljenja vijeća roditelja”, kažu za Index.hr iz ministarstva kontroverznog Predraga Šustara.

O tezi kako ovakvim postupcima vjeronauka postaje važniji predmet od stranih jezika ili informatike iz Ministarstva daju uopšten odgovor.

Svi su važni, ali ima i važnijih?

“Prema nastavnom planu i programu svi su predmeti jednako važni. Nastavni plan i program za osnovnu školu nije sastavljen prema važnim i manje važnim predmetima. Nastavni plan i program za osnovnu školi sa svim propisanim predmetima osigurava svakom djetetu završavanje osnovne škole koja je Ustavom RH obvezna razina obrazovanja”, kažu na kraju iz Ministarstva dodajući da se trenutno radi rješenje u smjeru dodatne edukacije nastavnika u osnovnim školama i stimulisanja upisa novih mladih ljudi na nastavničke smjerove informatike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *