Izvještaj o smrti Slobodana Praljka

Region

Izvještaj nezavisne stručne istrage o okolnostima smrti bivšeg hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je izvršio samoubistvo u sudnici Tribunala, navodi da osoblje Haškog tribunala kao i Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UNDU) nije imalo saznanja koja bi ih navela na sumnju da Praljak kod sebe ima otrov.

Kako je saopšteno iz Haškog tribunala, Izvještaj je potpisao sudija Hasan B. Dželou, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i Mehanizma za međunarodni krivični sud. On navodi da nije moguće jasno utvrditi kada i kako je otrov dospio do Praljka, te da će istraga koju sprovode holandske vlasti možda baciti svjetlo na taj detalj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Važno je napomenuti da osoblje UNDU i Haškog tribunala nije imalo obavještajnih podataka koji bi nagovijestili da Praljak posjeduje otrov. Da su takva saznanja postojala, druge mjere koje se tiču pretresa Praljkove ćelije, mogle su biti sprovedene. Međutim, čak i da su ta saznanja bila dostupna nadležnima, zbog prirode i količine otrova, on je lako mogao ostati neprimijećen čak i u najdetaljnijim pretresima ćelije i drugih područja”, naveo je sudija Dželou.

Prema njegovim riječima, Izvještaj nije pronašao “nijedan propust” u pravnom okviru Haškog tribunala kada je riječ o tretmanu pritvorenika u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UNDU), kao ni u prostorijama Tribunala.

“Kao što je u mom zaključku navedeno, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u granicama pravila Nelsona Mandele, nije bilo mjera koje bi garantovale otkrivanje otrova”, navodi sudija Hasan B. Dželou.

Izvještaj je ukazao na neke mjere koje su mogle biti preduzete kako bi se povećale šanse za otkrivanje u budućim slučajevima.

“U tom smislu, sudija Dželou izdao je preporuke u vezi sa režimom pretrage, uključujući i posjetioce i ćelije pritvorenika, kao i obuke za službu bezbjednosti Tribunala. Uz to, on je preporučio uvođenje 30-minutnog odlaganja prenosa izricanja presuda”, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Podsjetimo, bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog vIJeća odbrane (HVO) u takozvanoj Herceg-Bosni Slobodan Praljak je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina. Odmah nakon izricanja presude, Praljak je pred kamerama popio otrov, a nedugo nakon toga je i preminuo.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *