Slovenija poslala prve kazne hrvatskim ribarima

Region

Slovenija je poslala prve kazne hrvatskim ribarima, jer su lovili u njenom moru, saopštila je slovenačka policija.

Slovenačka policija je navela da je prvih 14 uplatnica za kazne zbog nedopuštenog prelaska slovenačke granice upućeno hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga.

Policija je najavila da će naredne sedmice hrvatskim ribarima biti poslate nove odluke o kaznama, a onima koji ne plate kaznu može biti zabranjen ulazak u Sloveniju.

Odluke o kaznama poslate su fizičkim licima koje su počinile prekršaj, a ne hrvatskim institucijama, jer je riječ o pojedinačnim postupcima, navodi sovenačka policija.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec nedavno je rekao da slovenačka policija ima pravo da naplaćuje kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenačke vode u Piranskom zalivu.

Kazne su od 500 do 41.000 evra, a visina zavisi od prekršaja. Ilegalni prelazak granice kažnjava se od 500 do 1.200 evra, a za ilegalno ribarenje mnogo više. Najveća kazna je, ako se uz sve to, inspektoru ne dozvoli da se popne na brod, prenose hrvatski mediji.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom, prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda.

Hrvatska, koja je prije saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku Arbitražnog suda, jer smatra da je kompromitovana postupkom slovenačkih predstavnika.

Hrvatski ribari godinama su lovili u Piranskom zalivu, ali nakon arbitražne odluke stav Ljubljane je da im za to sada treba posebna dozvola slovenačkih vlasti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *