Zemlje koje međusobno nisu riješile teritorijalne sporove ne mogu u EU

Region

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je večeras da EU ne može da prihvati u svoje članstvo zemlje koje nisu međusobno riješile teritorijalne sporove i naglasio da je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum.

Junker je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je, nakon razgovora sa srpskim predsjednikom optimista kada je reč o putu Srbije u EU.

“Moje ubjeđenje je da ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno riješile teritrorijalne sporove. Ne možemo da uvozimo bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu riješeni prije ulaska u EU, jer želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne uvezemo nestabilnost”, objasnio je on.

Kazao je da EU želi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine pravno obavezujućim sporazumom.

“Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati”, istakao je predsjednik EK.

On je naglasio da je nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Vučićem smiren kada je riječ o putu kojim Srbija ide.

Junker je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je u Beograd doputovao ne “u inspekciju i prikupljanje informacija”, već radi razgovora.

“U Briselu puno govorimo o Srbiji. Želeo sam da razgovaram sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima, a da ne čujete njih. Ovo nije poseta inspekcije, već otvorenog razgovora”, naglasio je Vučić.

Kazao je da se radi o posjeti poslije usvajanja strategije o Zapadnom Balkanu, i nekoliko meseci pre planiranog Samita u Bugarskoj.

“Sve to pokazuje koliko smatramo da su odnosi sa Zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvijek sam smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti dio EU, jer bez njih nije kompletna Unija. EU nije eksluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu da pristupe”, naglasio je on.

Strategija, prema njegovim riječima, sadrži instrumente koji treba da pomognu u ubrzanju puta Srbije u EU.

“Proces pristupanja i integrisanja u evropske institucije temelji se na zaslugama svakog kandidata. Razgovaraćemo sa svakom zemljom kandidatom i oceniti napredak koji je postignut od strane svake države”, objasnio je Junker dodajući da je Srbija među zemlajma kandidatima koja je najviše uradila.

Kada je riječ o datumu pristupanja Srbije EU, ukazao je, da ne zavisi od EU, već od same Srbije kada će pristupiti.

“Znam da ima veliki broj ljudi koji govore o datumu 2025. Želim da budem jasan, to nije obećanje, već perspektiva, indikativni datum, ohrabrenje jer zemlja koja želi da postane članica, nakon što uloži velike napore, zaslužuje da bude ohrabrena na tom putu”, ukazao je on.

Rekao je da je Srbija pokrenula određen broj reformi, od kojih su neke bile bolne, i koje zaslužuju poštovanje i divljenje, ali ima još reformi koje moraju biti sprovedene u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

“Potrebno je vrijeme za sprovođenje suštinskih reformi, kako bi bile ukorenjene u naša društva i živote. Srbija će čim ispuni uslove postati članica EU”, naglasio je Junker koji je rekao da voli da posjeti Beograd, u kojem je do sada boravio samo jednom, a najavio i da će uskoro doći i treći put.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *