“Za dom spremni” samo u izuzetnim situacijama, petokraka nije sporna

Region

Ustaški pozdrav “Za dom spremni” ubuduće će u Hrvatskoj biti kažnjiv, on je protivustavan, ali će se ipak, u nekim izuzetnim situacijama, tolerisati. Ovo je zaključak donesen na Komisiji za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Komisija je ocijenila da ovaj ustaški poklič može nekažnjen da se nađe u grbu HOS, ali samo na grobljima prilikom komemoracija i nikako u Jasenovcu! Zvijezda petokraka nije sporna i moći će i dalje da se ističe u bilo kojoj prilici. Ubuduće neće biti moguće izvoditi ni početne stihove pjesme Marka Perkovića Tompsona “Bojna Čavoglava”, u kojima je takođe zloglasni ustaški pozdrav.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je od Komisije koja je u srijedu završila sa radom primio obiman dokument koji se tiče pravnog regulisanja simbola totalitarnih režima.

– Jasno je da je i Komisija, a to je i moj stav, ocijenila da je pozdrav “Za dom spremni” na tabli HOS u Jasenovcu, suprotan Ustavu Hrvatske. Tu nema nikakvih dilema i Komisija je to jasno rekla u svojim preporukama, ali je uvažila činjenicu da se, u striktno pravno gledajućim propisanim situacijama, može koristiti kao izuzetak uz prethodno propisano dopuštenje – rekao je Plenković.

To praktično znači da “Za dom spremni” ipak ostaje u upotrebi u Hrvatskoj, uz ograničenja.

11 (2)

To je potvrdio i akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, koji je predsjedavao Komisiji i koji je izjavio da će “Za dom spremni” moći da se koristi u grbu HOS-a, ali samo izuzetno.

– Može da se koristi samo u situacijama kada je riječ o komemoracijama na grobljima i gdje se obilježava pogibija pripadnika HOS koji su to nosili. Ali, taj je slogan protivustavan – kaže Kusić.

Zvijezda petokraka i drugi komunistički simboli nisu sporni i moći će i dalje bez problema da se koriste. Zaključeno je da oni podsjećaju na antifašističku prošlost, iako su bili korišteni i u nekim periodima komunističke vlasti kada su zloupotrijebljeni.

Inače, mišljenje Komisije za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima nije za hrvatsku vladu obavezujuće, iako se smatra da će i zakonska rješenja ići u tom pravcu. Ona je osnovana inicijativom premijera Andreja Plenkovića koji je želio da okupi ljude različitih profesija, ali i političkih uvjerenja. Međutim, mnogi istaknuti istoričari koji se bave baš periodom Drugog svjetskog rata nisu željeli da učestvuju u radu Komisije ocijenivši da se istorija ne može na taj način vrednovati i da samo nedemokratski režimi žele na taj način da ocjenjuju istorijske događaje.

Na pomolu novi zakon

Komisija se sastajala godinu dana, a u javnosti su se čule mnogobrojne kritike da sadašnja vlast nije imala hrabrosti da donese zabranu isticanja ustaških simbola i da se prikrivala iza njenog rada. Sada tek slijedi rad na donošenju novog zakona, a pretpostavlja se da će hrvatska vlada uvažiti najveći dio onoga što je zaključeno. Tek tada će se vidjeti kakve su kazne predviđene za uzvikivanje ustaškog pozdrava pod kojim su ginuli ljudi za vrijeme NDH, prije svega Srbi, Jevreji i Romi u jednom od najzloglasnijih logora u Evropi, onom u Jasenovcu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *