Ljajić: Nema saglasnosti o izvozu brašna

Region

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da nije postignuta saglasnost o povlačenju pravilnika Vlade Makedonije o markiranju brašna, kojim je mlinarima iz Srbije otežan izvoz na tržište te zemlje.

Zbog toga danas u Skoplju neće biti održan ranije najavljeni sastanak Ljajića sa makedonskim kolegama, prenijeli su beogradski mediji.

“S obzirom na to da nismo došli do održivog rešenja i predloga sporazuma, nema ni razloga da danas putujemo u Skoplje”, rekao je LJajić.

On je naveo da je dogovoreno da se tokom vikenda nastavi sa usaglašavanjem, da bi se došlo do sporazuma koji će na dugoročan i sistemski način riješiti problem izvoza brašna iz Srbije u Makedoniju.

“Cilj Vlade Srbije je da ubuduće budu izbegnute situacije u kojima svake godine imamo vancarinske barijere na izvoz srpskog brašna u Makedoniju”, istakao je LJajić.

On je naglasio da će, ukoliko Srbija i Makedonija ne postignu dogovor, alternativa biti nastavak primjene mjera i kontramjera od kojih će štete imati privrednici u obje zemlje.

“Zato ćemo na svaki način pokušati da dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja”, dodao je LJajić.

Za srpske proizvođače Makedonija predstavlja treće izvozno tržište, na koje godišnje plasiraju 30.000 do 40.000 tona brašna.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *