Tompson brani poklič “za dom spremni”

Region

Hrvatski pjevač Marko Perković Tompson, u čijoj pjesmi “Bojna Čavoglave” se spominje ustaški poklič “za dom spremni”, poručuje da ga ne interesuju preporuke Komisije za suočavanje s prošlosću.

Članovi te komisije su i bivši komunisti, “Bojna Čavoglave” i poklič “za dom spremni” su simboli “domovinskog rata” i dio temelja na kojima je nastala moderna Hrvatska država, napisao je Tompson na svom Facebook profilu.

“Phesma ‘Bojna Čavoglave’ nije zabranjena, niti bi smjela biti zabranjena i svako onaj ko pokuša da je zabrani nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata a ta pjesma je jedan od tih simbola”, naveo je Tompson.

Dodaje i da, inače ustaški, poklič “za dom spremni” nije korišćen samo u pjesmi “Bojna Čavoglave” nego su ga koristili hrvatski branitelji gotovo iz svih jedinica od početka domovinskog rata pa sve do njegovog kraja.

U podužem postu na temu hrvatske istorije na Facebooku, Tompson dalje tumači da su jedinice HOS-a taj poklič uzeli kao svoj službeni pozdrav.

“Kako su ga koristile jedinice u Domovinskom ratu, tako sam ga i ja 1991. uvrstio u pjesmu koja je bila budnica i odigrala važnu ulogu u podizanju morala hrvatskim braniteljima, a koja i danas njeguje uspomenu na to vrijeme u kojem se stvarala Hrvatska država”, naveo je Marko Perković, protiv koga su, inače, do sada više puta pokretane prekršajne prijave zbog insistiranja na ustaštvu na nastupima.

Sve drugo je, kaže, manipulacija jugokomunističkih grupacija.

Naveo je i da je poklič “za dom spremni”, u ovom i sličnom obliku (“za dom i Poglavnika”) korišćen i za vrijeme NDH, što ga ne čini, kaže vlasništvom ustaškog pokreta.

Smatra i da je nemoguće i nepotrebno negirati i odbaciti sve ono što je na bilo koji način korišćeno za vrijeme Pavelićeve NDH – hrvatsku valutu kunu, na primjer, vojne činove, nazive teritorijalnih jedinica – župan, županija…

Sve je to, kaže, dio puno starije istorije i ima dublje korijene, a sam poklič “za dom spremni” je, prema njegovim riječima, “po svojoj prirodi toliko nenasilan i plemenit i izražava spremnost za obranu svog doma i Domovine”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *