Kosovska policija uhapsila pa protjerala Marka Đurića, šefa kancelarije za KiM

Region

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije uhapsili su direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici i sproveli ga na ispitivanje u policijsku stanicu u Prištini, nakon čega je protjeran sa Kosova.

RTS je javio da su prethodno okupljeni ispred Mitrovačkog dvora, gdje je trebalo da se održi okrugli sto o unutrašnjem dijalogu, otjerani suzavcem, dok KoSSev navodi da je kosovska policija bacila suzavac i ispred sale i u samoj sali.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici “brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na KiM”.

Vučić je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost kazao da je ta akcija prištinske vlasti očigledno podržana od pojedinih zemalja. On je istakao da je Srbija ispoštovala sve procedure, kao i da su nadležne institucije Kosova obaviještene na vrijeme o posjeti Marka Đurića i Nikole Selakovića.

Direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je za Betu da je u napadu albanskih specijalnih snaga povrijeđeno 32 građana koji su se u trenutku hapšenja Đurića nalazili u i ispred zgrade Mitrovačkog dvora.

– Na odeljenju hirurgije pregledano je i zbrinuto 13 pacijenata, na očnom odeljenju 17 i na odeljenju ortopedije dva pacijenta, rekao je Ivanović i dodao da su povrijeđeni po njihovoj želji pušteni na kućno liječenje.

Prema njegovim rečima, teže je povrijeđeno petoro ljudi i to ministar za poljoprivredi vlade Kosova Nenad Rikalo, Željko Jović koji je odbio hospitalizaciju. Ivan Milojević ima kontuziju glave i povredu oka, dok direktor Više poslovne škole Nebojiša Milanović i Vladan Radenković imaju kontuziju glave.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je večeras da je, nakon incidenta koji se desio u Kosovskoj Mitorivic, ta lista usvojila inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini. Kako je navedeno u saopštenju, Srpska lista će o toj odluci obаvijestiti predsjednikа Srbije Aleksаndrа Vučićа.

Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju preuzela je srpska policija. Kako navodi RTS, Đurić je poslije izvođenja pred prekršajnog sudiju protjeran u centralnu Srbiju preko Merdara, gdje ga je preuzela srpska policija.

Istinito/N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *