Srbija: Avganistanska porodica dobila državljanstvo

Region

Avganistanskom dječaku Farhadu Nuriju i njegovoj porodici danas je uručeno državljanstvo Srbije, a tokom uručivanja rješenja o državljanstvu dječak, koji je poznat kao mali Pikaso, je rekao da mu se u Srbiji najviše sviđa fudbal i da bi umjesto u kampu volio da živi “kući”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović su u zgradi Vlade Srbije uručili dječaku, njegovoj dvojici braće i roditeljima rješenje o prijemu u državljanstvo Srbije.

Tokom razgovora, dječak je rekao da mu u školi gdje pohađa tri časa ide dobro, ali da ima mali problem sa matematikom, da ima dosta drugara, te da polako uči srpski.

On je najavio novu izložbu crteža na ljeto, istakavši da najviše voli da crta životinje, pogotovo konje, kao i pse i mačke.

Nuri je rekao da mu se u Srbiji najviše sviđa fudbal, a na pitanje gdje bi voleo da bude umjesto u kampu, odgovorio je “kući”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da je srećna, jer je Srbija dala državljanstvo divnoj porodici “koja je bila pogođena nesrećom s kojom oni nikakve veze nisu imali”.

“Drago mi je da je Srbija kroz celu (migrantsku) krizu pokazala jedno stvarno ljudsko lice kojim se mi ponosimo. Ovo je vrlo emotivan dan za nas i drago mi je da im se sviđa u Srbiji”, rekla je premijerka.

Prema njenim riječima, za nas kao društvo je važno da otvorimo i vrata i ruke i srca ka ljudima koji su pogođeni nesrećom i da im omogućimo da ovde imaju jedan dom za sebe i jednu drugačiju budućnost, tako da mi je drago da smo završili ovo što smo pokrenuli prije godinu i više dana

“Nije ovo samo gest Vlade Srbije, ni predsednika Srbije, već građana Srbije koji govori dovoljno o nama kao zemlji”, dodala je.

Komesar za izbjeglice Vladimir Cucić naveo je da je državljanstvo bilo prvi preduslov za integraciju ljudi, te najavio da će država sigurno u narednih godinu dana plaćati stan za njih, kao i školu jezika, a probaće da izvade radne knjižice za roditelje.

“Dvadesetak njih se opredelilo da na ovakav način ostane u Srbiji. Svako ko je dobio azil dobija otvorena vrata i pristup svim servisima koje država ima. Oni su i sada u statusu tražioca azila, imaju pristup svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Ja sam jako ponosan, jer smo mi jedina zemlja na migrantskoj ruti gde je osnovno i predškolsko obrazovanje obavezno. Identični su u pravima, ali i u obavezama”, naveo je.

 

Kako je objasnio, u Srbiji trenutno ima manje od 4.200 ljudi u prihvatnim centrima, s tendencijom padanja broja na migrantskoj ruti.

Dječak Farhad Nuri, pažnju javnosti Srbije privukao je svojim izuzetnim slikarskim talentom, kada je u humanitarnoj akciji za liječenje dečaka iz Srbije, prodavao svoje crteže, koje je stvarao u kolektivnom izbjegličkom centru u Krnjači.

Ovaj jedanaestogodišnji dječak iz Avganistana od početka 2017. godine sa porodicom boravi u Beogradu, odakle su željeli da odu u zapadnu Evropu, bježeći od ratnih strahota.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *