Prošle 24 godine od smrti novinarke Dade Vujasinović

Region

Na današnji dan prije 24 godine ubijena je novinarka “Duge” Radislava Dada Vujasinović, a kako je rečeno Udruženju novinara Srbije u Višem javnom tužilaštvu i dalje je u toku predistražni postupak.

Tek kada se on okonča tužilac će biti u mogućnosti da ocijeni da li se, i u čijim radnjama, stiču obilježja nekog krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, rekli su u Višem javnom tužilaštvu.

Status tog predmeta i dalje je otvoren i aktivan i nije donesena odluka u bilo kom pravcu, ali se aktivno radi na utvrđivanju svih relevantnih činjenica i okolnosti događaja, rečeno je UNS-u.

Holandski forenzički institut u Hagu, kojem je Ministarstvo pravde septembra 2015. godine proslijedilo dokazni materijal, nije utvrdio uzrok i način smrti novinarke. Zaključak izvještaja dostavljenog Višem javnom tužilaštvu jula 2016. godine je da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”.

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić za UNS kaže da je zahvaljujući radu Komisije, pronađen dokazni materijal za koji se godinama vjerovalo da je uništen tokom bombardovanja 1999. godine i da je Komisija posredovala da svi dokazi budu predati na supervještačenje u jedan od najkredibilnijih forenzičkih instituta na svijetu –Holandski forenzički institut.

“Sve dok Tužilaštvo ne bude spremno da zatvori postupak, to neće učiniti ni Komisija. U međuvremenu, pozivamo sve koji imaju neka saznanja, dokaze, ili informacije koje bi mogle doprinijeti istrazi, da ih dostave Komisiji ili tužilaštvu, kako bi mogli biti provjereni”, rekao je Matić.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen poslije obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije.

Zvanična verzija događaja tada bila je da je ona izvršila samoubistvo pucnjem u grudi iz lovačke puške, a istraga je do sada obnavljana nekoliko puta.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *