Šešelj: Prespavaću izricanje drugostepene presude

Region

Sa Hagom sam završio i pobijedio sam tako da me uopšte ne interesuje drugostepena presuda, ali je jedno sigurno – u Sheveningen se dobrovoljno ne vraćam, poručio je Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke.

On je ovo poručio samo dan pred izricanje odluke Žalbenog vijeća Mehanizma u Hagu.

Sudsko vijeće Haškog tribunala, na čelu sa francuskim sudijom Žan-Klodom Antonetijem, oslobodilo je 31. marta 2016. Šešelja po svih devet tačaka optužnice koja ga tereti za udruženi zločinački poduhvat, govor mržnje, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja zakona rata, okrutno postupanje, deportaciju, nehumana djela, uništavanje objekata, pljačkanje imovine Hrvata i muslimana u Vojvodini, Hrvatskoj i BiH, progone, mučenja u Hrtkovcima, Vukovaru, Zvorniku, Sarajevu, farmi “Ovčara”, Mostaru, Nevesinju…

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja kao alternativu. Apelaciono vijeće, kojem predsjedava američki sudija Teodor Meron, može da prihvati neki od prijedloga tužilaštva, da odredi drugačiju kaznu ili potvrdi prvobitnu presudu da Šešelj nije kriv.

Bilo kako bilo, drugi čin ovog haškog slučaja, koji traje već 15 godina, počinje sutra u 14 časova, a Šešelj će ga, kako ističe, prespavati.

– U to vrijeme svakog dana spavam, pa će tako biti dok oni budu čitali odluku – kaže on.

Inače, tokom izricanja prvostepene odluke Antoneti je više puta isticao da je tužilaštvo “traljavo i neubjedljivo” odradilo svoj posao, da nije prikupilo dokaze i da su “imali mnoge omaške i izmišljanja”. Takođe je istakao da su Šešeljevi zapaljivi govori bili namijenjeni podizanju morala vojnika, ali da riječi ne ubijaju.

Tužilaštvo je, ipak, u žalbi na 100 stranica ukazalo na to da je vijeće Antonetija pogrešno utvrdilo činjenično stanje jer nije zaključilo da Šešeljevi govori predstavljaju i fizičko izvršenje progona i deportacije i prisilno premiještanje.

Prvi čovjek SRS se dobrovoljno predao Hagu u februaru 2003. godine, a pušten je poslije 11 i po godina provedenih iza rešetaka, u novembru 2014.

Novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *