Vučić sa Skotom o Siriji

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u razgovoru sa ambasadorom SAD Kajlom Skotom o situaciji u Siriji poslije koalicionih vazdušnih udara, da Beograd ne želi da se miješa u odnose između velikih sila.

Vučić je rekao da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gdje u svijetu, ali da, kao teritorijalno mala zemlja, ne želi da se miješa u odnose između velikih sila.

“Srbija ljubomorno čuva i štiti svoju vojnu neutralnost. Naša zemlja želi da sa svima razgovara i ima partnerski i prijateljski odnos”, naveo je Vučić, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Skot je naveo da su SAD u potpunosti uvjerene da su vazdušna sredstva sirijskih vlasti bila odgovorna za napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Dumi, u predgrađu Damaska, 7. aprila, kada su desetine ljudi poginule, a stotine ranjene.

On je naglasio da je taj napad bio jasno kršenje obaveza Sirije prema Konvenciji o hemijskom oružju, kao i kršenje Rezolucije 2118 Savjeta bezbjednosti UN.

Američki ambasador je, takođe, istakao da Rusija nije uspjela da održi obećanja koja je dala kao garant Ženevskog okvira iz 2003. godine, na osnovu kog se Sirija obavezala da se odrekne svog hemijskog oružja i nikad ga više ne upotrijebi.

Skot je pozvao Srbiju da pruži punu podršku istrazi koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, i naglasio da su koalicioni napadi 14. aprila bili neophodni, srazmjerni i opravdani, kao i da su imali za cilj da spriječe dalje užase koje izaziva hemijsko oružje.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *