Han: Srbija ključni igrač u regionu

Region

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je Srbiji, kao “ključnom igraču” u regionu, važno da napreduje kako u dijalogu sa Prištinom, tako i u rješavanju nedostataka u oblasti vladavine prava u zemlji.

– Srbija je ključni igrač u regionu. Predsjednik Srbije i njegovi saveznici rade hrabar posao u okviru dijaloga sa Prištinom, razgovarajući i interno na način koji do sad nije postojao. To, međutim, ne znači da ne primjećujemo i daje postojeće nedostatke u oblasti vladavine prava u zemlji . poručio je Han pred Evropskim poslanicaima u Briselu.

On je, govoreći o izvještaju Evropske komisije o Srbiji, pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlameta, izjavio da, pored napretka u dijalogu Beograda i Prištine, EU i dalje čeka na primjenu dogovorene Mape puta koja je trebalo da bude sprovedene do kraja 2016. godine.

– Mislim da je važno da u Srbiji razumiju da obe oblasti moraju da se riješe. Nije dovoljno da se bude dobar u jednoj, a da se ostalo ostavi bez odgovarajuće pažnje – naglasio Han.

On je, osvrćući se na nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da dalje proširenje treba usloviti internom reformom Evropske unije, ocjenio da je to dobar primjer i dokaz važnosti ne samo Strategije proširenja, već i činjenice da je pomenut indikativni datum 2025. godne.

– Do sada je bilo neproblematično obećavati evropsku perspektivu, jer nije bila tako realna. Sada je postala realna i konkretna. Ovaj datum je proizveo pozitivni pristisak na obje strene – kaže Han.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *