Narko-babu odali visoki računi za struju

Region

Mještane malog sremačkog sela Veliki Radinci u Srbiji šokirala je vijest da je njihova komšinica u laboratoriji u podrumu lijepe seoske kuće uzgajala marihuanu.

Policija je prošle nedjelje uhapsila Zoru Kok (63) i zaplijenila 254 biljke marihuane, ali i 800 grama marihuane spremne za prodaju.

Toj vremešnoj ženi to nije prvi susret sa drogom, pošto je u njenoj kući 2012. godine u policijskoj akciji “Morava” otkrivena slična laboratorija za uzgoj marihuane. Zbog tog djela je, pričaju komšije, njen suprug Gerit Kok, državljanin Holandije, koji slabo govori srpski, proveo izvjesno vrijeme u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, pošto je odgovornost preuzeo na sebe.

“Ona mu je svaki dan nosila ručak u zatvor i nama rekla kako o tome ništa nije znala. Tada su opremu za drogu policajci odnijeli kamionom, a sad su uspjeli da je spakuju u kombi”, kaže jedna komšinica koja nije željela da joj se objavljuje ime.

Jedno hapšenje bilo je odličan razlog da niko ne posumnja da se u selu, u kojem ljudi pretežno siju kukuruz, neko bavi i zabranjenom vrstom poljoprivrede. Ipak, alarm u policiji upalio je neuobičajeno visok račun za električnu energiju za jedno domaćinstvo, koji je mjesečno, kako saznaje Blic, iznosio i 400.000 dinara (oko 6.600 KM).

Početak policijske akcije prošao je neopaženo kod prvih komšija, a kako priča jedna komšinica, kada se običan automobil parkirao ispred kuće i kada su dva čovjeka ušla, mislila je da su kod Zore došli moleri koje je trebala da pozove.

“Ona je uvijek kapiju držala otvorenom. Skoro je imala i sahranu, i tu smo radile mi žene iz sela i pomagale. Bila je puna kuća, a niko ništa nije posumnjao, niti se taj miris osjetio”, kaže ona.

Kako dodaje, nakon što je narko-biznis prvi put otkriven u sremačkom selu, rijetko ko je pričao sa Zorom, a žene iz sela koje su se sa njom do tada družile mještani su zvali travarke, iako nisu znale da se u komšijskoj kući uzgaja marihuana.

“Čula sam da je ona rekla da je to radila jer je muka natjerala. Ona je radila u Holandiji i imala je penziju od 500 eura. Kakva je to muka, kad ja preživljavam sa 20.000 dinara (oko 330 KM)”, pita se također vremešna komšinica.

Komšije sumnjaju da Zora ovakvu operaciju nije mogla sama izvesti, ali dodaju i da nikoga osim nje u kući nisu viđali, te da su vjerovali da se istim poslom više neće baviti. Kako kažu, ni suprug joj često nije dolazio iz Holandije.

Supružnici su kuću u selu kupili osamdesetih godina i dolazili ljeti, a godinama nikome ništa nije bilo sumnjivo. Ipak, komšije ne znaju kojim su se to poslovima supružnici bavili u zemlji poznatoj upravo po marihuani, koja se u Amsterdamu, najvećem gradu Holandije, konzumira legalno.

(Blic)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *