Petrovac na Mlavi: Pukla brana, naređena evakuacija

Region

Petrovac na Mlavi je pogodila jaka kiša i olujno nevrijeme koje je dovelo do izlivanja rijeke i oblinih poplava, nakon što je pukla brana Busurskom jezeru.

Vanredna situacija proširena je na teritoriju cijele opštine, prenosi RTS, a nakon pucanja brane veće poplave se tek očekuju.

Sada su poplavljena sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi. Naređena je i evakuacija stanovništva.

Štetu je pretrpjelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdijevaju pola opštine.

Olujnog nevremena praćeno obilnim padavinama jutros je opet pogodilo ovu opštinu.

“Na udaru veću deo opštine, situacija nije dobra”

Duško Nedinić, komadant štaba za vanredne situacije naglasio je da su ekipe štaba za krizne situacije na terenu, prenosi loklani poratl “Tpknews”.

– Činimo sve da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru deo grada ili jedno selo ili zaselak nego je dve trećine opštine u velikom problemu. Mi smo danas doneli odluku da se proglasi vanredna situacija na čitavoj teritoriji opštine Petrovac na Mlavi. Situacija nije dobra, ali svakako nije katastrofalna. Može doći do pogoršanja situacije ako se nastave padavine – rekao je Nedinić.

Evakuacija zbog predostrožnosti

On je rekao i da je pukla brana na Busurskom jezeru koja se nalazi iznad igrališta u tom naselju. Ovo jezero je već nanijelo teške posledice Krviji, Tabanovcu, Oreškovici i okolini.

Nedinić kaže da je naredio evakuaciju građana u naselju Ključ zbog predostrožnosti. On je zamolio građane koji imaju kuće u priobalnom dijelu Mlave i u potesu Busura, iz predostrožnosti, napuste svoje kuće da isključe strujne aparate. Prihvatni centar evakuisanih građana biće Sportska hala u Petrovcu na Mlavi.

Zatvoreni vrtići i škole

– Veliki problemi su bili sa izvorištem vode u Malom Laolu i Šetonju. Imali smo velike probleme u Oreškovici, Lopušnik je pod vodom. Veliki deo Petrovca na Mlavi je pod problemima, pre svega ulica 8. Oktobar, Krađorđeva i naselje Ključ. Prekinuti su putni pravci ka Lopišniku, Velikom Laolu, Šetonju i Tabanovcu – naglasio je Nedinić, prenosi “TPKnews”.

On je još rekao da je odlukom štaba za vanredne situacije obustavljen rad vrtića i škola na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi.

Vlada će pomoći opštinama koje su pretrpjele štetu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izajvio je danas da će Vlada Srbije izaći u susret potrebama svih opština u kojima je, usljed nevremena, došlo do šteta.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *