Klimov: Rusija čvrsto pri stavu o nepriznavanju Kosova

Region

Predsjednika Komiteta za spoljne poslove Savjeta Federacije Rusije Andrej Klimov poručio je danas da će Rusija ostati pri čvrstom stavu po pitanju nepriznavanja samoproglašenog Kosova i naglasio da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama.

On je na sastanku delegacija Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije i Komiteta za međunarodne poslove i odbranu i bezbjednost Savjeta Federacije Rusije u Beogradu ocijenio da je saradnja dvije država odlična i da ih, uprkos geografskoj udaljenosti, spajaju istorijske činjenice – prije svega vjerska bliskost, kulturno nasljeđe, te dobri bilateralni odnosi.

Član Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Ljubiša Stojmirović zahvalio je Rusiji na principijelnom stavu u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

On je naveo da Srbija vodi samostalnu spoljnu politiku u interesu građana i da se, uprkos brojnim pritiscima kojima je izložena, nije pridružila sankcijama EU prema Rusiji.

Stojmirović je dodao da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ne namjerava da se priključuje NATO-u.

On je rekao da se 2019. godine obilježava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i da će tada zvanično biti otvoren Hram Svetog Save u Beogradu, zahvaljujući, između ostalog, i sredstvima koja je obezbijedila Rusija.

Stojmirović je izrazio nadu da će Srbiju tim povodom posjetiti zvaničnici Rusije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *