Četiri osobe hospitalizovane zbog virusa Zapadnog Nila

Region

Na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Pančevu hospitalizovano je četvoro pacijenata zbog zdravstvenih komplikacija izazvanih groznicom Zapadnog Nila, koju prenose zaraženi komarci.

-Pacijenti su stabilni. Pacijent koji je imao meningitis pušten je juče. Na Infektivnom odeljenju opšte bolnice u Pančevu na liječenju je još troje – rekla je danas infektolog Ljiljana Mijović, a prenijela Televizija Vojvodine.

Vakcina ne postoji, kao ni specifična terapija protiv ove groznice, a bolest se dobija ubodom zaraženog komarca.

Zbog blizine rijeka i močvarnog tla Pančevo je jedan od najugroženijih gradova kada je riječ o groznici zapadnog Nila.

Infekcija virusom zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2017. godine u Srbiji su registrovana ukupno 574 pacijenta oboljela od ove groznice, a umrla je 61 osoba, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.

Groznica zapadnog Nila je virusno sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca.

U Srbiji prvi oboljeli bude registrovan, uglavnom, u drugoj polovini jula, a najveći broj oboljelih se prijavljuje tokom avgusta.

Kod većine zaraženih, u 80 odsto slučajeva, ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod 20 odsto inficiranih simptoma podsjećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima i umorom.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis, naveo je Institut.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *