Kosovski specijalci uhapsili pet Srba

Region

Kosovska policija upala jutros u dva srpska sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana, pri čemu je uhapšeno petoro Srba, javljaju srpski mediji.

Kosovska policija je danas saopštila da je u okolini Gnjilana uhapšeno pet lica osumnjičenih da su, kako se tvrdi, učestvovala u aktivnostima protiv ustavnog poretka i sigurnosti”.

Kako se navodi u saopštenju, kosovska policija istovremeno demantuje medijske navode da je operacija pokrenuta protiv nekih bivših pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Policijska operacija se nastavlja u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima, piše u kratkom saopštenju.

RTS je ranije javio da su pripadnici specijalnih snaga kosovske policije upali u prostorije Kulturno-prosvetnog centra “Božidar Mitrović Šandor” u Šilovu, kod Gnjilana, i u toj akciji priveli trojicu Srba.

Privedeni su načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovan Denić, a priveden je i Nenad Stojanović (1974), zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Prema navodima žitelja Šilova, pojavilo se najmanje 10 policijskih džipova sa tridesetak maskiranih policajaca naoružanih dugim cijevima. Novinarima je zabranjeno snimanje događaja.

Osim u njihove kuće, naoružana policija je sa džipovima opkolila, a zatim i pretresla pojedine ustanove, odnosno prostorije u kojima se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mestu Šilovo.

Kako javlja RTV Plus, Stojanović je uhapšen jer je, navodno, vršio pritisak na srpske pripadnike KSB da napuste tu službu.

“Ovo je odmazda što su svi članovi KSB iz Gnjilana napustili ovu službu u proteklih desetak dana”, priča izvor “Blica” sa KiM.

Ovim povodom, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održaće konferenciju za medije danas u podne.

Inače, KSB je prošle nedelje napustilo skoro trideset pripadnika srpske nacionalnosti, i to mahom iz okoline Gnjilana. Uniformu KSB, prošle nedjelje, u jednom danu skinulo je osmoro pripadnika, a zatim još njih dvadesetoro, i to tako što su podnijeli kolektivne ostavke, odnosno raskide ugovora i demobilizaciju.

Kakva će biti do kraja njihova sudbina još je nepoznanica, jer će se o njihovim zahtjevima odlučivati u narednih šest mjeseci. Do tada, Srbija poziva ljude da se ne priključuju KSB, jer Albanci zapravo žele da je transformišu u vojsku Kosova, dok kosovski političari već neko vrijeme govore o pritisku koji na njih vrši Srbija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *