Rekonstrukcija Vlade Srbije odložena do proljeća

Region

Rekonstrukcija Vlade Srbije odložena je i biće sprovedena najranije do proljeća 2019. godine, saznaje nezvanično Blic u vrhu vlasti.

O promjenama u Nemanjinoj 11 se govorilo i početkom godine, pa je cijeli posao najprije odložen za jun, a onda i za novembar.
Međutim, kako saznaje Blic, nije realno da loši ministri budu rekonstruisani u narednih mjesec dana. Razlog, kako objašnjavaju izvori Blica, isti je kao i do sada.

– Rekonstrukcija Vlade i zamjena ministara koji su loše radili je ozbiljan posao koji podrazumijeva vrijeme, ali i aktivnosti u smislu traženja novih rješenja za resore u kojima škripi, razgovore s potencijalnim budućim ministrima – navodi izvor Blica iz Vlade.

Kao i prije nekoliko mjeseci, kada je ovaj posao odložen zbog Kosova, isto se ponavlja i sada.

– Predsjednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić potpuno je posvećen pitanju Kosova. Čeka se mart ili april da se riješi taj problem, ili ako se ne riješi, da se bar privede kraju, pa će se onda na dnevnom redu naći promjene u Vladi. Očekuje se da Vučić i premijerka Ana Brnabić tada sjednu i presijeku – kaže sagovornik Blica.

Predsjednica Skupštine Maja Gojković podgrijala je nedavno priče izjavom da se o rekonstrukciji nije govorilo na posljednjoj sjednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, ali je rekla da je njen zaključak da neki od ministara predugo sjede u Vladi i da bi možda trebalo da se odmore.

Kao mogući kandidat za gubljenje fotelje često se pominje ministar kulture Vladan Vukosavljević, a upravo Maja Gojković je, prema tim glasinama, njegova potencijalna nasljednica.
Ipak, kako je Blicu rečeno, ovo nije najrealnija opcija, budući da predsjednik SNS nema najadekvatnije kadrovsko rješenje za parlament. I direktorka “Službenog glasnika” Jelena Trivan pominjana je kao kandidat za resor kulture, ali se od toga zasad odustalo.

Ministar Goran Trivan, koji se po mišljenju njegovih nadređenih nije najbolje snašao u resoru životne sredine, takođe bi mogao da ode sa funkcije, kao i ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, i to zbog nespretno davanih izjava i pogrešnih poteza.

Vučić je nedavno na sednici GO SNS govorio i o tome da pojedinci zloupotrebljavaju priču o rekonstrukciji.

– Ima visokih funkcionera stranke koji idu kod direktora javnih preduzeća i govore o tome kako bi mogle da se dese promjene u Vladi, a da će oni meni lično donijeti nekakve pare, a ja ću im, navodno, obezbijediti da budu ministri odbrane ili nekih drugih resora. Jedva čekam – rekao je Vučić i dodao da će takvi “braniti rešetke” u zatvoru, a neće biti ministri odbrane.

U kabinetu predsjednice Vlade Ane Brnabić Blic je pokušao da dobijem odgovor na pitanje kada će biti više puta najavljivana rekonstrukcija, ali su samo kratko poručili “da u ovom trenutku to nije tema”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *