Zaev pozvao poslanike da obezbijede put Makedonije u NATO

Region

Makedonski premijer Zoran Zaev objavio je na društvenim mrežama post “Vrijeme je !” i pozvao poslanike da preuzmu “istorijsku dužnost” po pitanju strateških prioriteta zemlje, odnosno prijema u EU i NATO.

“Svi poslanici imaju istorijsku dužnost pred građanima da obezbijede put Makedonije ka stabilnosti i privrednom napretku. To je put ka NATO i EU, koji vodi preko Prespanskog sporazuma”, napisao je Zaev na Facebook-u.

Kako je podsjetila MIA, predlog makedonske vlade o pokretanju izmjena Ustava Makedonije stigao je u Sobranje na razmatranje prije donošenja odluke o otpočinjanju procedure ustavnih izmjena.

Vlada predlaže da se pridjjev “severna” uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude “Republika Sjeverna Makedonija”.

Predložene su izmjene u uvodnom dijelu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmjene dva člana Ustava, rekao je u ponedkeljak portparol Vlade Mile Bošnjakovski.

Vlada je, dodao je, predložila i izmjene koje jačaju “pogranične garancije” u članu 3 Ustava, a koji je već izmijenjen 1992.

“Novi prijedlog zagovara poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti susjednih zemalja, čime se jačaju garancije postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susjednih država”, pojasnio je Bošnjakovski.

Vlada predlaže, naveo je, i izmjenu Člana 49 o makedonskoj dijaspori, koji je takođe mijenjan 1992, a u skladu s tim amandmanom “Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inostranstvu, ne miješajući se u suverena prava drugih država i njihova unutrašnja pitanja ni u kom obliku i ni iz kog razloga”.

Za izglasavanje ustavnih promjena vladajućoj većini koju čine SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, a to znači da je neophodna podrška devet poslanika opozicione VMRO-DPMNE.

Iz ove stranke, međutim, poručuju da premijer Zoran Zaev nema legitimitet da menja identitet, istoriju, kulturu i tradiciju Makedonije, prenosi MIA.

“I pored neregularnosti, zaplašivanja, potkupljivanja građani su rekli NE”, navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *