Hrvatskoj dva američka helikoptera vrijedna 53 miliona dolara

Region

Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su danas u 91. aerodromskoj bazi Pleso, a riječ je o letjelicama koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Hrvatskoj i koji bi u redovnu službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.

Donacija vrijedna 53 miliona dolara uključuje dva helikoptera posljednje generacije, isporuku opreme te obuku pilota i tehničkog osoblja. Hlikopteri će se koristiti za vojne i civilne svrhe i to je dio procesa prelaska na zapadne tehnologije, naglašeno je na predstavljanju, kojemu su prisustvovali ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Ministar Krstičević je zahvalivši Sjedinjenim Američkim Državama na donaciji i podsjetio da je u Zemuniku otvoren centar za obuku pilota helikoptera NATO. Black Hawk, kojeg nazivaju i radni konj, jedan je od najboljih helikoptera u svijetu, rekao je.

Ovo je investiranje partnera i prijatelja u hrvatsku sigurnost, rekao je i istaknuo strateško partnerstvom s SAD-om. Napomenuo je da će ti helikopteri postupno zamijeniti postojeće istočne proizvodnje, u skladu s ekonomskim mogućnostima. Ocijenio je da je Hrvatska vojska danas izrasla u moćnu i respektabilnu vojnu silu.

Američki ambasador Kohorst je rekao da je danas historijski dan u partnerstvu Sjedinejnih Američkih Država i Hrvatske. Naglasio je da je hrvatskoj strani već donirana razna vojna oprema među, kojom i helikopteri Kiowa. Naglasio je ulogu Hrvatske u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i NATO-a. Hrvatska je još prije 20-tak godina bila primaoc međunarodnih mirovnih snaga, a danas je članica Evropske unije i NATO-a, rekao je.

Na donaciji je zahvalio i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov.

Nakon svečanosti, za ministra odbrane i američkog ambasadora organizovan je promotivni let helikopterima Black Hawks.

{youtube}682Ay8SnPWQ{/youtube}

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *