Vučić: Najveće povećanje plata prosvjetarima, penzionerima jednokratna pomoć

Region

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje plata u javnom sektoru. Najveće povećanje dobiće zaposleni u prosveti, između šest i sedam procenata. Penzioneri će dobiti najmanje, između 1,5 i 1,7 odsto.

Posle dogovora sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda, dogovoreno je da zaposleni u prosveti dobiju povećanje plate između šest i sedam odsto. Lekari, medicinske sestre i zdravstveno osoblje dobiće pet odsto više, koliko sleduje i policiji i vojsci, socijalnim ustanovama i kulturi.

Svi se ponašaju kao da je država ćup iz kojeg može da se vadi.

Penzionerima će u sledeće tri, četiri nedelje biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od oko 5.000 dinara, dok će od 1. januara 2017. godine dobiti povećanje penzije između 1,5 i 1,7 odsto.

“Onda ćemo nastaviti u skladu sa mogućnostima to povećanje”, rekao je Vučić.

“Najteža borba bila je za policajce i vojnike. MMF je na sve hteo da pristane sem na njih. Kada sam bio rešen da napustim pregovore, onda su prisatli”, rekao je Vučić na konferencij iza štampu.

On je dodao da su sa MMF vođeni dugi i teški razgovori jer se “nama uvek čini da nam je prostor za bolji standard, veće plate i penzije veći, a oni su uvek oprezni”.

Premijer je naglasio da je dogovor sa MMF-om bio da plate i penzije budu zamrznute tri godine, ali da se već prošle godine počelo sa povećanjima.

“Neki bi rekli vraćanje, ali to je vraćanje nečega što nismo zaradili. Taj termin ne mogu da prihvatim”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, suficit na kraju oktobra iznosio oko 30 milijardi dinara što je oko 240 miliona evra.

“Železaru smo rešili, kapa dole za kineske prijatelje. Spasili su nas ogromne muke i finansijskog krvarenja. Kinezi su nam spasili život”, naglasio je Vučić i dodao da je sledeći veliki problem RTB Bor.

Do kraja godine smjena direktora

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja godine biti smenjeni “gotovo svi direktori” u svim javnim preduzećima koja loše rade. On je naveo da se to odnosi na Rudarsko-topioničarski basen Bor, Azotaru i Srbijagas.

“Problem je mnogo veći nego što sam mislio i ljudi u Boru treba da znaju da ih država Srbija izdržava. Imamo problema u rukovođenju i to ćemo morati da rešimo za šest meseci, to je dogovoreno sa MMF”, rekao je Vučić.

On kaže da će na samitu u Rigi “klečati na kolenima i moliti” da kineska kompanija preuzme RTB Bor “jer mi više ovo ne možemo da izdržimo”.

Premijer je dodao da je strašno ljut zbog Azotare, Srbijagasa i MSK-a. Kako kaže, problemi oko ovih preduzeća će se rešavati, a to je bio jedan od razloga što se moralo opreznije pristupiti povećanju plata.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *