Makedonska vlada usvojila prijedlog ustavnih amandmana

Region

Makedonska vlada usvojila je danas Prijedlog amandmana ustavnih promjena u skladu sa Prespanskim sporazumom, pošto ih je prethodno usaglasila sa zahtjevima grupe bivših poslanika VMRO-DPMNE, koji su, suprotno stavu te stranke, glasali za njihovu izmenu.

Kako prenosi portalalb.mk, novo je to što će u preambuli ustava biti unet Ohridski sporazum.

Premijer Zoran Zaev je rekao da se prvi amandman odosi na promjenu imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, a drugi na dodavanje Ohridskog okvirnog sporazuma. Zaev kaže da misli da je ova odluka ispravna.

Dodao je da treći amandman kaže da će Makedonija poštovati teritorijalni integritet drugih država, a četvrti štiti makedonsku populaciju koja živi u inostranstvu bez mješanja u unutrašnje poslove drugih država. Izrada amandmana dolazi nakon usvajanja postupka za promjenu makedonskog ustava, na osnovu odluke od 19. oktobra 2018. godine, donijetu u parlamentu.

Amandmani će danas biti dostavljeni parlamentu, a iako je do sada pređeno pet koraka, još uvijek je ostalo 10 do konačne izmjene Ustava. Ustavne promjene su predviđene Prespanskom sporazum, koji su Atina i Skoplje potpisali početkom jula, i usov su za početak procesa priključenja Makedonije NATO i Evropskoj uniju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *