Kurc skeptičan oko formiranja vojske Kosova

Region

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je danas veliku skeptičnost prema namjeri Prištine da formira vojsku, i poručio da treba preduzeti korake koji vode ka više stabilnosti, a ne nestabilnosti u regionu.

Kurc je, nakon sastanka sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da očekuje da se, s tim u vezi, vodi pravi dijalog, a svim partnerima i da po tom pitanju treba biti veoma obazriv. Takođe, austrijski kancelar je ispoljio uzdržanost po pitanju vizne liberalizacije.

“Bio bih veoma obazriv sa očekivanjima koja se podstiču, posebno što se tiče vremenskih okvira”, poručio je Kurc.

On je istakao je da apsolutni prioritet mora biti da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Tači je iznio stav Prištine da bi želio što prije da vidi da se primjeni odluka Evropskog parlamenta koji je odobrio viznu liberalizaciju. Istovremeno je izrazio nadu da će posjeta kancelara Kurca Beogradu i Prištini biti impuls za dijalog.

Kosovo, kako tvrdi, trudi se i dalje da postigne sporazum sa Beogradom o normalizaciji odnosa, stvaranju mira i postizanja “međusobnog priznanja”.

“Zahvaljujem predsjednicima Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću na njihovim naporima, i molim građane Kosova da te napore podrže”, apelovao je Kurc.

On je istakao da bez sporazuma neće biti niti mirnog suživota u regionu, niti budućnost u EU, i ponovio da će Austrija svaki dogovor Beograda i Prištine podržati, čak iako bude sadržao promjenu granica i razmjenu teritorija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *