Vučić: Odbijanjem ulaska Kosova u Interpol osnažena pozicija Srbije

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol pobjeda male, prkosne i ponosne zemlje koja govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali da zbog toga ne smijemo da budemo euforični.

“Srbija nije zemlja koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu i zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile uzdržane.

On je rekao da je ovo uspjeh, ali da Srbija ne smije svoju budućnost da zasniva na prikosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

“Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosu u svetu, da razmišlja o svom ekonomskom napretku i koja ne sme ovu prilku da koristi ni da ponizazva ni da nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinsku stranu”, rekao je Vučić.

On je naveo da smo bili umjereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu, a da je rezultat o prijemu Kosova za Srbiju veoma dobar, što govori kakvo je raspoloženje u svijetu.

“Ponosan sam na borbu Sribje, male zemlje bez mnogo novca i moći u svetu, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoj integritet i nezavisnost”, rekao je Vučić.

Stefanović: Veliki uspeh Srbije

Odbijanje zahtjeva za članstvo tzv. Kosova u Interpol je veliki uspjeh i ogroman rezultat naše zemlje, rekao je danas potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je u telefonskom ukjučenju za RTS iz Dubaija rekao da je veoma ponosan na postignuti rezultat.

Ministar je zahvalio predsjedniku Srbije, premijerki i ministru spoljnih poslova, koji su se lavovski borili da zaštite integritet i zemlje i Interpola.

Oni su, kazao je, neumorno radili svih ovih mjeseci da dokažu da su, kako je rekao, pravo i pravda, jači od svakog lobiranja pa čak i moćnih nekih zemalja.

Ovo je bio veliki ispit za Interpol, rekao je Stefanović i dodao da misli da bi se prijemom Kosova ta organizacija politizovala, prestala bi da bude polcijski važna, već bi postala političko tijelo.

A to smo, kazao je, svi htjeli da izbegnemo.

“I pored raznih pokušaja i pozivanja na neke presedane i prakse koje, čini se, pokusasavali u pauzi da izdejstvuju nešto, ali to ipak nije uspelo. Naši ljudi su bili veoma srčani, svi su se borili, srpski građani mogu da budu ponosni na taj tim. Tim pre je i ova pobeda veća za sve nas”, rekao je Stefanović.

Upitan da li će za novog predsednika Interpola biti izabran ruski general, Stefanović je rekao da ima više kandidata, da će se o tome glasati sutra i da je nezahvalno sada pričati o tome.

Stefanović se još jednom zahvalio svim građanima Srbije na podršci srpskog tima, svi su, kazao je, to mogli da osjete tamo u Dubaiju.

Ministar je kazao da zahvaljujući tome predstavnici Srbije mogu podignute glave da idu hodnicima Interpola.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *