Dačić: Ovo je velika pobjeda Srbije

Region

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odbijanje da Kosovo bude primljeno u Interpol velika pobjeda Srbije, upitao gdje je tih 116 zemalja o kojima priča Priština da su priznale nezavisno Kosovo i naveo da se vidi ko je govorio istinu o tome a ko je lagao.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da se pokazalo da ne može ništa više na silu da se postigne i da ne može ništa da se uradi bez Srbije, i da se pokazalo da nije dovoljno da neke velike sile pošalju zahtjeve i da svi trkom ispune i podrže te njihove zahtjeve.

Kako je rekao nije vrijeme za euforiju, ali i da je “lijepo rekao” Prištini da se ne prijavljuju jer će da se obrukaju i sramote pa sada neka objasne svome narodu na KiM šta se desilo i gdje je tih 116 zemalja što su priznale tu takozvanu nezavisnost.

Prema njegovim riječima 36 glasova im je falilo da pobjede, a postavlja se pitanje gdje je taj spisak od 116 zemalja i da li smo mi možda lagali kada kažemo da zemlje povlače priznaje tzv nezavisnog Kosova.

“I oni na KiM mogu da vide ko je govorio istinu, a ko je lagao” rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ukazao i na samo glasanje i naveo da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bunio što je određena pauza između dva kruga glasanja,kako bi velike sile pokušale nešto da srede, i zatražio povredu procedure što je odbijeno, ali da im ni to nije pomoglo da Kosovo uđe u Interpol.

U tom smislu Dačić se osvrnuo i na ponašanje nekih zemalja, apostrofirajući Austriju odnosno kancelara i vicekancelara Sebastijana Kurca i Hajnca Kristijana Štrahea rečima “nije im ni Kurc pomogao”.

Dačić je rekao da je kancelaru Austrije prilikom njegove nedavne posjete Beogradu rekao da ne treba da bude na strani gubitnika, a da Štrahe “ima da pojasni Srbima” zašto je obećao da će glasati protiv prijema Kosova u Interpol a obećanje nije ispunio,upitao da li su Srbi u Austriji glasali za njega ili Albanci uz poruku da će biti još izbora.

“Ti si slagao Srbe – ni Kurc nije bolji- on je gori” dodao je Dačić.

Kako je rekao sinoć je zvao predsjednika Srbije i poručio mu da je brojka 56 i da je tako i bilo, da je 56 zemalja glasalo protiv i dodao da je Srbija ozbiljna zemlja i radi sa zemljama koje neće podleći pritiscima.

“Ne mogu da se ne radujem jer znam protiv koga smo se borili – najmoćnijih zemalja na svijetu” rekao je Dačić koji je zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv prijema.

Prema njegovim riječima one nisu glasale na taj način samo zbog Srbije već i zbog toga što znaju da su sljedeće na redu, uz ocjenu da je glasanje u Interpolu pobjeda međunarodnog prava.

Dačić je zahvalio predsjedniku Srbije na tome što je razgovarao sa ljudima koji vode države i koje su nam bile važne u ovom procesu, Stefanoviću koji je izdržao sve pritiske i radio na tome da ishod bude ovakav kakav je, ministarstvu koje vodi i premijerki Ani Brnabić koja je razgovarala sa svojim kolegama.

“Ovo je pobjeda za naš narod, za našu deržavu” rekao je Dačić i dodao da ne zna koliko će sada Priština još da dodatno poveća taksu na robu iz centralne Srbije i upitao da li su mislili da ćemo zbog toga odustati od borbe da ne uđu u Interpol.

Interpol je policijska organizacija, naveo je, upitao i zašto su se uopšte borili da uđu u nju kada su oni svi već tamo – svi se nalaze na potjernicama Interpola i dodao:

“Prema tome nemoj da se sekiraju – Interpol je njihov”.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *