Đurić: Priština Srbima namakla omču oko vrata

Region

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da su gradonačelnici opština na sjeveru Kosmeta, koji su podnijeli ostavke, spremni da se vrate u prištinske institucije čim Priština povuče diskriminatorske mjere o taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

– Srbi su suspendovali učešće u prištinskim institucijama zbog toga što je Priština poništila sve sporazume i namakla im ekonomsku, političku pa i bezbednosnu omču oko vrata – rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Đurić je istakao da zvanični Beograd i Srbi na Kosovu i Metohiji i danas poštuju sve svoje obaveza, te pozvao međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu “i da je vrati poštovanju domaćeg i međunarodnog prava, kao svih potpisanih sporazuma”.

Đurić je istakao i da su Srbija i Srbi reagovali mirno i odgovorno na provokacije i poteze Prištine, naglasivši da će se tako ponašati i ubuduće.

– Srbija ne želi bilo kakav sukob, Srbi na Kosovu i Metohiji ne žele bilo kakav sukob, ali potpuno je jasno da Priština svojim delovanjem želi upravo to i zato Srbija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje – rekao je Đurić.

Gradonačelnici četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova donijeli su juče odluku o povlačenju sa funkcija i prekidu svih odnosa sa Prištinom zbog povećanja taksi na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, koje im ugrožava pravo na život, povratak i opstanak, te izaziva još dublju krizu u južnoj srskoj pokrajini.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *