Han pozvao na povlačenju taksi na srpsku robu

Region

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han sutra putuje u Prištinu kako bi sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao, između ostalog, o taksama uvedenim na robu iz Srbije, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da će fokus posete biti na nedavnoj odluci kosovskih vlasti da nametnu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

– Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povlačenje ovih mjera i naglasiti porebu za fokusiranjem na popravljanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatili – saopšteno je u Komisiji.

Planirano je da se komesar Han u Prištini sastane sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem, kao i sa predstavnicima opozicije.

U Evropskoj komisiji za Tanjug su potvrdili da je Johanes Han povodom nametnutih mjera od strane Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

Iz EU su više puta naglasili da su od vlasti u Prištini jasno tražili povlačenje taksi uvedenih na robu iz Srbije i BiH.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je ukidanje taksi i u direktnom razgovoru sa Tačijem.

Da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti jedna od glavnih tema Hanovih razgovora, tvrdi i prištinska televizija “Klan Kosova”, koja je objavila da će u tim susretima dominirati četiri teme.

Pored teme nametnutih taksi, za koju ta televizija koristi naziv “poštovanje kosovske državnosti tokom procedure ulaska roba na Kosovo”, tu su i sporazum o energetici, vizna liberalizacija i avijacija.

Očekuje se da će Han biti veoma oštar kada je riječ o taksama od 100 odsto na srpske proizvode i da će zatražiti njihovo ukidanje, navodi “Klan Kosova” i dodaje da bi Priština, ako se to ne dogodi, mogla zapasti u političku izolaciju.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *