Region

Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Miškovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas sudu da vlasnika “Delta holdinga” Miroslava Miškovića osudi na kaznu od pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od oko 320,3 miliona dinara.

Za Marka Miškovića tužilaštvo je zbog utaje poreza predložilo kaznu od četiri godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Tužilaštvo je u završnoj reči na suđenju za vlasnika Nibens grupe Mila Ðuraškovića preložilo jednisvenu kaznu od 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona dinara zbog utaje poreza, ali i zbog oštećenja Fabrike maziva (FAM) iz Kruševca.

Za Živojina Petrovića i Jadranku Bardić predložene su kazne od po dvije godine zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza.

Zamenik tužioca je u završnoj reči naveo da smatra da su u potpunosti dokazani navodi optužnice i da stoga predlaže sudu da sve okrivljene oglasi krivim i kazni zatvorskim kaznama.

Odbrana će svoje završne riječi iznjeti u nastavku suđenja, koje je zakazano za 26. i 27. decembar.

Kada svi optuženi i njhovi branioci završe izlaganje završnih reči sud će zakazati izricanje druge po redu prvostepene presude, pošto je prvu ukunio po žalbama.

Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi u delu u kojem su Miškovići optuženi za utaju poreza.

U ovom procesu ponovo se sudilo se i vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Ðurašković je prvooptuženi u ovom procesu a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im je ponavljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru prošle godine ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Ðurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi su imali priliku da ponovo iznesu svoje odbrane, a sud da otkloni nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Miroslavu Miškoviću se ponovo sudilo za krivično djelo utaja poreza izvršena pomaganjem, odnosno jer je prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Marko Mišković i Milo Ðurašković se terete za utaju poreza po odbitku za koje je zaprećena kazna od 1 do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače.

Ðurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja FAM-a, a za isto djelo su optuženi su i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Odlukom Apelacionog suda, “pala je” optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *