Stoltenberg razgovarao sa Haradinajem

Region

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, u telefonskom razgovoru sa premijerom samoproglašenog Kosova Ramušem Haradinajem, izrazio je zabrinutost zbog namjere transformacije kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, jer to, kako je naveo, može izazvati negativne posljedice po evroatlantsku integraciju samoproglašenog Kosova.

Haradinaj je ponovio da će vojska biti formirana 14. decembra, odnosno na sjednici parlamenta izglasan zakon o transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, saopšteno je iz kabineta premijera samoproglašenog Kosova.

On je naveo da je to “volja svih građana samoproglašenog Kosova”, te da će “kosovske institucije”, uključujući i buduću vojsku, blisko sarađivati sa Kforom i NATO alijansom.

Haradinaj je obavijestio Stoltenberga da će kosovske bezbjednosne snage u vojsku biti transformisane fazno i da će samoproglašeno Kosovo biti posvećeno stvaranju “multietničke, profesionalne vojske u službi svih građana”.

Američka agencija AP prenijela je danas da je Priština saopštila šta je danas premijer Ramuš Haradinaj rekao u telefonskom razgovoru sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom, ali da nije navela kako je Stoltenberg odgovorio na ono što mu je Haradinaj rekao.

Američka agencija navodi se da je “u današnjem saopštenju kosovske vlade objavljeno da je Ramuš Haradinaj izneo uveravanja Stoltenbergu da će tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u regularnu vojsku biti obavljena u bliskoj saradnji sa NATO”.

AP navodi da se “u saopštenju ne kaže kako je Stoltenberg odgovorio”.

AP takođe podsjeća da je “Srbija upozorila da bi formiranje kosovske vojske moglo da pokrene oružanu intervenciju”.

Agencija navodi da će “kosovska skupština 14. decembra glasati o formiranju regularne vojske”.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *