Usvojen zakon o ministarstvu odbrane samoproglašenog Kosova

Region

Parlament samoproglašenog Kosova usvojio je danas zakon o Ministarstvu odbrane, jedan od tri predviđena zakona kojima se omogućava transformacija kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu vojsku.

Za ovaj zakon, koji je usvojen sa 11 amandmana, glasalo je svih 107 prisutnih poslanika.

Sjednici ne prisustvuje 10 srpskih poslanika – devet poslanika Srpske liste i jednog iz Samostalne liberalne stranke.

Sjednici parlamenta prisustvju predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, ambasadori zapadnih zemalja, kao i predstavnici Kfora, Unimka i Euleksa.

Najavljeno je da će nakon sjednice parlamenta, u kasarni “Adem Jašari”, bivšoj kasarani “Kosovski junaci”, biti održana svečana ceremonija na kojoj će kosovske bezbjednosne snage biti proglašene takozvanom vojskom.

Na ceremnoniji će biti izvršena smotra “garde i svih jednica kosovskih bezbjednosnih snaga, a zastavu vojske Kosova Tači će predati komandantu kosovskih bezbjednosnih snaga”.

Situacija na Kosovu i Metohiji je mirna, ali primjetno je povećano prisustvo Kfora u srpskim sredinama.

Sa južne strane mosta na rijeci Ibar koji razdvaja sjeverni srpski dio od južnog albanskog dijela grada Kosovska Mitrovica, raspoređeno je nekoliko kamiona i bornih vozila Kfora, a kosovska policija pojačanim mjerama kontroliše saobraćaj iz jednog u drugi dio grada.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *