Rakić pozvao Srbe da ne nasjedaju na provokacije

Region

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je usvajanjem zakona o formiranju vojske Priština na najgrublji način napala mir, bezbjednost i sigurnost i pozvao Srbe na mir, suzdržanost i da ne nasjedaju na provokacije.

– Danas je u Prištini u prisustvu svih međunarodnih predstavnika pred očima EU, UN i svih na svijetu pogažena Povelja UN, Rezolucija SB UN 1244, Kumanovski sporazum i međunarodno javno pravo – rekao je Rakić na pres konferenciji nakon sjednice Kriznog štaba.

On je istakao da je formiranjem tzv. vojske Kosova najgrublje pogažena Rezolucija 1244 UN, kojom se jasno govori da je jedina oružna sila na ovim prostorima KFOR.

Rakić je pozvao Srbe na KiM, i sjeverno i južno od Ibra, na sudržanost i da ne nasjedaju na provokacije, kojih će, kaže, svakako biti.

– Naš cilj i interes je da održimo mir na ovim prostorima – podvukao je Rakić.

– Nismo sami u svemu ovome. Srbija je sve nas, predsjednik Aleksandar Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti nikakve napade na srpski živalj na KiM – rekao je Rakić.

Predstavnici Srpske liste su se novinarima obratili obučeni u majice na kojima je simbolično precrtano međunarodno pravo, Rezolucija 1244 SB UN, Vojno-tehnicki sporazum iz Kumanova.
On je rekao da je Priština odlukom o formiranju vojske Kosova pokazala da ne želi mir.

Rakić je istovremeno upozorio da je Kfor jedina snaga kojoj je dat mandat da nosi oružje i obaveza da osigura bezbjednost na sjeveru, ali i u srpskim sredinama južno do Ibra.

– Imam jasnu poruku za Prištinu i međunarodnu zajednicu da nećemo nasjedati na provokacije ali ćemo se boriti za mir. Nismo uplašeni i ostaćemo ovdje. Ova odluka u Prištini, kojom je pogažena Rezolucija 12 44, za nas je neprihvatljiva i apsolutno je odbacujemo i za nas nema nikakvu snagu – poručio je on, ostakavši još jednom da je jedina oružana formacija koja može da dođe na sjever – Kfor.

– Osim Kfora, što je potvrđeno u Rezoluciji 12 44 ali i Briselskom sporazumu, nikakve snage ne mogu doći na sjever bez saglasnosti Srba. Mi smo ovdje svoj na svome, uz svoj narod, a ova odluka pokazuje da Priština ne želi mir – rekao je Rakić.

Kfor je taj koji mora da obezbjedi mir na ovoim prostorima, na sjeveru, kao i u srpskim sredinama južno od Ibra, dodao je Rakić.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *