Haradinaj: Prošlo je vrijeme uslovljavanja

Region

Ramuš Haradinaj, premijer prištinskih institucija, pisao je šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i istakao da je prošlo vrijeme kada su takva pitanja mogla biti riješena uslovljavanjem.

Pismo je objavljeno neposredno uoči sastanka kosovskog premijera s briselskim zvaničnicima, a o temi formiranja Vojske Kosova.

– Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen – piše Haradinaj.

Mogerini, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rješavanja tarifnog problema sa Srbijom, a prije današnje sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu.

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba biti svjestan realnosti.

– Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum – naveo je Haradinaj.

Podsjetio je da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između Republike Kosova i Republike Srbije, koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.

Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor s onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između dvije zemlje.

Haradinaj navodi i da vjeruje da je u interesu Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorištena za unapređenje stavova i ambicija.

Uz uvjerenje da je rješenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

Evropska unija je u nedjelju uputila pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rešenje.

(B92)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *