Kongres SAD pozvan da otvori istragu o hrvatskoj nabavci aviona

Region

Američki zvaničnici i članovi analitičkih centara potpisali su pismo članovima američkog Kongresa i Ministarstvu pravde, u kojem traže otvaranje istrage o prodaji izraelskih borbenih aviona Hrvatskoj.

Oni smatraju da se iza prodaje izraelskih “Lokid Martin” F-16 “Barak” aviona Hrvatskoj krije korupcija teška milijardu dolara, prenosi Index.hr.

Američki analitički centar “Internešnel liders samit” saopštio je da je Izrael avione, koje planira da proda Hrvatskoj, dobio besplatno u okviru programa “Pis marbl”.

U pismu se traži pokretanje istrage kako bi se utvrdilo ima li elemenata korupcije i prevare, da li ova transakcija ugrožava američku spoljnu politiku, nacionalnu bezbjednost i odbrambene ciljeve NATO.

“Čini se da Hrvatska kupuje avione stare 30 godina samo kako bi mogla da ih održava i popravlja, što koristi koruptivnoj hrvatskoj vladi. Netransparentni hrvatski tender bi trebalo istražiti zbog korupcije i sukoba interesa. Hrvatska je 2009. godine postala članica NATO-a uprkos dokazima o korupciji na visokom nivou i neispunjavanju kriterijuma vladavine prava iz NATO povelje. Koruptivna praksa u Hrvatskoj povećava nestabilnost u NATO, narušava njegove odbrambene mogućnosti i vodi u buduće pronevjere i rasipništvo”, rekla je suosnivačica “Internešnel liders samita” Nataša Srdoc.

Hrvatska je za odbranu 2015. godine izdvojila 1,4 odsto BDP-a što je ispod NATO-vog kriterijuma od dva odsto.

Istovremeno korumpirani hrvatski političari i njihovi kriminalni partneri su u razdoblju od 2004. do 2015. godine kroz razne kriminalne aktivnosti, korupciju i izbjegavanje poreza iznijeli iz zemlje 35 milijardi dolara, odnosno 73 odsto BDP-a iz 2015. godine, navodi se u saopštenju analitičkog centra.

U saopštenju se dodaje da Hrvatska leži na balkanskoj heroinskoj ruti koja godišnje nosi prihod od 28 milijardi dolara, a da se tim novcem finansiraju Al Kaida, Hezbolah i tzv. Islamska država.

Postojanje organizovanog kriminala i političke korupcije štetnop je po SAD, Izrael i zapadnoevropske članice NATO-a, navodi se u saopštenju.

Hrvatska je odlučila od Izraela da kupi avione F-16 “Barak”, ali pošto je riječ o avionima američke proizvodnje, Izraelcima za prodaju treba dozvola SAD, koja je pod znakom pitanja.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *